Eerste menselijke object verlaat zonnestelsel

Historisch: Voyager 1 heeft het zonnestelsel verlaten... © Reuters

Een historische gebeurtenis: de sonde Voyager 1 is het eerste menselijke object dat ons zonnestelsel heeft verlaten, zo meldt NASA.

De onbemande ruimtseonde Voyager 1 heeft ons zonnestelsel verlaten. De sonde wordt daarmee het eerste object door mensen gemaakt dat de interstellaire ruimte in gaat, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA na een jaar van wetenschappelijk debat.

Een en ander blijkt uit nieuwe metingen van gegevens die het ruimtetuig doorstuurde en gepubliceerd zijn in een studie in het Amerikaanse Science.

Eerste mens op de maan

“Nu we de nieuwe gegevens gekregen hebben, denken we dat de mensheid een historische stap heeft gezet”, zei Ed Stone van het California Institute of Technology. Hij vergelijkt de gebeurtenis met de eerste mens op de maan.

Nieuwe analyses van de dichtheid van het plasma rond de sonde zijn conform met hoe die zouden moeten zijn in de interstellaire ruimte, zeggen wetenschappers van de universiteit van Iowa, die de informatie publiceren op de website van Science.

Volgens astrofysici verliet Voyager, die zich op 18 miljard kilometer van de zon bevindt, ons zonnestelsel rond 25 augustus 2012. Het tuig reist aan een snelheid van 1,6 miljoen kilometer per dag.

Complete eenzaamheid

De sonde werd in september 1977 gelanceerd vanaf Cape Canaveral en zal vermoedelijk tegen 2025 wegens stroomgebrek stilvallen. Voyager 1 brengt zijn dagen in complete eenzaamheid door. Het zal nog zo’n 40.000 jaar duren vooraleer de sonde een volgende ster op haar pad zal tegenkomen. Dan zal ze zich op 1,7 lichtjaren van de ster AC +79 3888 bevinden.

De zustersonde Voyager 2, die ook in 1977 werd gelanceerd, is eveneens op weg naar de interstellaire ruimte waar ze over vijf tot zeven jaar zal aankomen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content