De OraQuick-test werkt op basis van een speekseluitstrijkje. Een resultaat komt na twintig tot veertig minuten. De test werkt volgens hetzelfde principe als professionele varianten: hij verklikt de aanwezigheid van antilichaampjes voor het HIV-virus dat aids veroorzaakt.

Privacy

De test werd zopas definitief goedgekeurd oor het Amerikaanse Food and Drug Agency (FDA) en kan nu binnen enkele maanden op de markt komen, meldt de BBC. Volgens fabrikant OraSure zou hij minder dan 60 dollar (48 euro) gaan kosten.

OraSure mikt op mensen die zich anders niet zouden laten testen. Nu kunnen ze dat zelf doen, in de privacy van hun eigen huis. De Amerikaanse overheid schat dat één vijfde van de 1,2 miljoen HIV-dragers in de VS niet van zichzelf weten dat ze het virus hebben. Tests worden gezien als een manier om de verder verspreiding van het virus te vertragen.

Niet perfect

De OraQuick-test is niet even accuraat als professionele tests. De FDA adviseerde in mei echter om hem toch toe te laten. In klinische studies toonde de test in 92 procent van de gevallen de aanwezigheid van HIV aan bij seropositieve patiënten. Zei de test dat er gen HIV was, dan was dat in 99 procent van de gevallen correct.

De FDA geeft dan ook aan dat mensen zich opnieuw moeten laten testen door professionals om de resultaten te bevestigen.

Of en wanneer de test ook in Europa op de markt komt, is vooralsnog niet duidelijk. (TV)

De OraQuick-test werkt op basis van een speekseluitstrijkje. Een resultaat komt na twintig tot veertig minuten. De test werkt volgens hetzelfde principe als professionele varianten: hij verklikt de aanwezigheid van antilichaampjes voor het HIV-virus dat aids veroorzaakt. Privacy De test werd zopas definitief goedgekeurd oor het Amerikaanse Food and Drug Agency (FDA) en kan nu binnen enkele maanden op de markt komen, meldt de BBC. Volgens fabrikant OraSure zou hij minder dan 60 dollar (48 euro) gaan kosten. OraSure mikt op mensen die zich anders niet zouden laten testen. Nu kunnen ze dat zelf doen, in de privacy van hun eigen huis. De Amerikaanse overheid schat dat één vijfde van de 1,2 miljoen HIV-dragers in de VS niet van zichzelf weten dat ze het virus hebben. Tests worden gezien als een manier om de verder verspreiding van het virus te vertragen. Niet perfect De OraQuick-test is niet even accuraat als professionele tests. De FDA adviseerde in mei echter om hem toch toe te laten. In klinische studies toonde de test in 92 procent van de gevallen de aanwezigheid van HIV aan bij seropositieve patiënten. Zei de test dat er gen HIV was, dan was dat in 99 procent van de gevallen correct. De FDA geeft dan ook aan dat mensen zich opnieuw moeten laten testen door professionals om de resultaten te bevestigen. Of en wanneer de test ook in Europa op de markt komt, is vooralsnog niet duidelijk. (TV)