Duitse Kerk doet boekje open over haar rol tijdens naziregime

Michael Faulhaber © Wikipedia

De katholieke Kerk in Duitsland gaat honderden documenten vrijgeven, die een nieuwe kijk zullen bieden op haar rol tijdens het naziregime.

In een wetenschappelijke uitgave zullen de komende jaren de dagboeken van Michael Faulhaber (1869-1952) gepubliceerd worden en ook online worden geplaatst, zo meldt het aartsbisdom München in een communiqué. Faulhaber, een vertrouweling van paus Pius XII, sprak zich verschillende keren positief uit over Adolf Hitler.

Faulhaber was van 1911 tot 1917 bisschop van Speyer en daarna was hij, tot aan zijn dood in 1952, aartsbisschop van München en Freising. Hij had een uitgebreid netwerk van contacten in de hoogste rangen van de kerk, de politiek, de adelstand en de journalistiek uit binnen- en buitenland. Zo had hij contacten met de pausen Pius XI en Pius XII, de Amerikaanse president Warren G. Harding, bondskanselier Konrad Adenauer en rijkskanselier Heinrich Brüning.

Verzetsheld

De kardinaal toonde tijdens zijn leven meermaals zijn sympathie voor het nationaalsocialisme en Hitler. Na de aanslag op Hitler in Munchen in 1939 stuurde Faulhaber bijvoorbeeld een telegram waarin hij de “goddelijke voorzienigheid” prees dat de “Führer” overleefde. Toch werd hij door de Rooms-Katholieke Kerk gezien als een verzetsheld.

Hij schreef onder meer een deel van de pauselijke encycliek “Mit brennender Sorge” (1937) over de lastige situatie waarin de katholieke kerk zich bevond ten tijde van het naziregime, en waarin het nationaalsocialisme en het racisme worden veroordeeld.

In de dagboeken staan gegevens over 52.000 bezoeken en gesprekken uit de periode tussen 1911 en 1952. “Deze unieke bron zal het mogelijk maken een totaalbeeld te creëren”, zeggen historici. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content