Aan boord van de klokvormige Dragon is nu 660 kilo lading, tegen 521 kilo "niet essentieel materiaal" bij de heenreis. De capsule zal ten westen van Californië in de Stille Oceaan ploffen. Drie valschermen moeten vóór de plof in zee de snelheid afremmen. Drie bergingsschepen wachten de terugkeer af.

De capsule van raketbouwer SpaceX heeft vijf dagen, zestien uur en vijf minuten aan het ISS gehangen. De demonstratiemissie naar en van het ISS is pas de tweede van de Dragon, na een eerste gelukte test in december 2010.

Na lancering met de private draagraket Falcon-9 kwam de onbemande Dragon vrijdag aan bij het ISS. De bemanning van het ruimtestation greep de capsule met de Canadese robotarm vast en bevestigde het ruimteschip aan de buitenzijde van de kolos. Het was meteen de eerste aanhechting van een privaat ruimtetuig aan het ISS.

De NASA heeft met SpaceX een contract van 1,6 miljard dollar afgesloten voor twaalf bevoorradingsmissies naar het ISS. Sinds het op stal zetten van de shuttle vorig jaar, beschikt Washington over geen eigen bemand en onbemand transport naar en van het ISS meer.

Dit exemplaar van de op 22 mei gelanceerde capsule zal hierna niet meer vliegen, maar worden tentoongesteld, zei een leidinggevende van SpaceX. (Belga/TE)

Aan boord van de klokvormige Dragon is nu 660 kilo lading, tegen 521 kilo "niet essentieel materiaal" bij de heenreis. De capsule zal ten westen van Californië in de Stille Oceaan ploffen. Drie valschermen moeten vóór de plof in zee de snelheid afremmen. Drie bergingsschepen wachten de terugkeer af. De capsule van raketbouwer SpaceX heeft vijf dagen, zestien uur en vijf minuten aan het ISS gehangen. De demonstratiemissie naar en van het ISS is pas de tweede van de Dragon, na een eerste gelukte test in december 2010. Na lancering met de private draagraket Falcon-9 kwam de onbemande Dragon vrijdag aan bij het ISS. De bemanning van het ruimtestation greep de capsule met de Canadese robotarm vast en bevestigde het ruimteschip aan de buitenzijde van de kolos. Het was meteen de eerste aanhechting van een privaat ruimtetuig aan het ISS. De NASA heeft met SpaceX een contract van 1,6 miljard dollar afgesloten voor twaalf bevoorradingsmissies naar het ISS. Sinds het op stal zetten van de shuttle vorig jaar, beschikt Washington over geen eigen bemand en onbemand transport naar en van het ISS meer. Dit exemplaar van de op 22 mei gelanceerde capsule zal hierna niet meer vliegen, maar worden tentoongesteld, zei een leidinggevende van SpaceX. (Belga/TE)