Aneurysma's van de aorta zijn verwijdingen van de hoofdslagader die, als er niets aan wordt gedaan, tot een scheur kunnen leiden, wat dikwijls de dood tot gevolg heeft. Liefst een tot twee procent van de mensen in de westerse wereld sterft als gevolg van een scheur in de aorta.

Bart Loeys en zijn collega's van het Centrum voor Medische Genetica in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zijn een gen op het spoor gekomen dat een rol speelt in het uitlokken van zo'n aneurysma. In het vakblad Nature Genetics schrijven ze dat het gen de informatie bevat over een cytokine: een groeifactor (TGFbeta2) die bepaalt hoe cellen in de wand van de aorta zich gedragen.

Het opsporen van het gen kan nuttig zijn in het nagaan van wie een verhoogd risico loopt op een gescheurde of een verwijde aorta. Daarenboven bestaan er al geneesmiddelen die ingrijpen op de activiteit van de groeifactor, zodat die ingeschakeld kunnen worden in de behandeling van dit probleem. (DD)

Aneurysma's van de aorta zijn verwijdingen van de hoofdslagader die, als er niets aan wordt gedaan, tot een scheur kunnen leiden, wat dikwijls de dood tot gevolg heeft. Liefst een tot twee procent van de mensen in de westerse wereld sterft als gevolg van een scheur in de aorta. Bart Loeys en zijn collega's van het Centrum voor Medische Genetica in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zijn een gen op het spoor gekomen dat een rol speelt in het uitlokken van zo'n aneurysma. In het vakblad Nature Genetics schrijven ze dat het gen de informatie bevat over een cytokine: een groeifactor (TGFbeta2) die bepaalt hoe cellen in de wand van de aorta zich gedragen. Het opsporen van het gen kan nuttig zijn in het nagaan van wie een verhoogd risico loopt op een gescheurde of een verwijde aorta. Daarenboven bestaan er al geneesmiddelen die ingrijpen op de activiteit van de groeifactor, zodat die ingeschakeld kunnen worden in de behandeling van dit probleem. (DD)