Dankzij het internet heb je tegenwoordig geen arts meer nodig om allerlei DNA-onderzoeken, zoals een vaderschapstest, uit te voeren.

Jean-JacquesCassiman: Op zich is het positief dat zulke tests toegankelijker worden. Het probleem is alleen dat je ze kunt laten uitvoeren zonder toestemming of zelfs medeweten van de betrokkenen. In het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven doen wij alleen vaderschapstests als zowel de vader als zijn volwassen kind ermee akkoord gaat. Zolang het kind minderjarig is, moet er in België ook altijd een rechter over de zaak oordelen. Zelfs als beide ouders ermee akkoord gaan.

Tegenwoordig kan men nog vóór de geboorte met een simpele bloedtest bepalen wie de vader is. Een goede zaak?

Cassiman: Je kunt toch evengoed wachten tot het kind is geboren? Tenzij het je bedoeling is om de zwangerschap eventueel af te breken, natuurlijk. Wij doen daar in elk geval niet aan mee. Niet dat het veel uitmaakt, want je kunt zo'n testkit ook gewoon via het internet bestellen. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een bloedstaal van de moeder. In het bloed van een zwangere vrouw zitten vanaf de zesde week zowel cellen als DNA van het kind dat ze draagt. Daaruit kunnen we dus heel wat informatie halen. Wie de vader is, maar ook welke ziektes het kind eventueel in zich draagt.

Binnenkort zal er een test beschikbaar zijn waarmee chromosomale afwijkingen van een ongeboren kind via het bloed van de moeder kunnen worden opgespoord. Wel vrees ik dat al die tests een zware druk op aanstaande moeders leggen. Ze voelen zich soms bijna verplicht om iets met die wetenschap te doen. Want het kost veel geld en energie om een kind met een zware handicap groot te brengen, hè. Soms is het simpeler om de zwangerschap af te breken. (APE)

Het volledige interview met Jean-Jacques Cassiman vindt u deze week in Knack.

Dankzij het internet heb je tegenwoordig geen arts meer nodig om allerlei DNA-onderzoeken, zoals een vaderschapstest, uit te voeren.Jean-JacquesCassiman: Op zich is het positief dat zulke tests toegankelijker worden. Het probleem is alleen dat je ze kunt laten uitvoeren zonder toestemming of zelfs medeweten van de betrokkenen. In het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven doen wij alleen vaderschapstests als zowel de vader als zijn volwassen kind ermee akkoord gaat. Zolang het kind minderjarig is, moet er in België ook altijd een rechter over de zaak oordelen. Zelfs als beide ouders ermee akkoord gaan.Tegenwoordig kan men nog vóór de geboorte met een simpele bloedtest bepalen wie de vader is. Een goede zaak?Cassiman: Je kunt toch evengoed wachten tot het kind is geboren? Tenzij het je bedoeling is om de zwangerschap eventueel af te breken, natuurlijk. Wij doen daar in elk geval niet aan mee. Niet dat het veel uitmaakt, want je kunt zo'n testkit ook gewoon via het internet bestellen. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een bloedstaal van de moeder. In het bloed van een zwangere vrouw zitten vanaf de zesde week zowel cellen als DNA van het kind dat ze draagt. Daaruit kunnen we dus heel wat informatie halen. Wie de vader is, maar ook welke ziektes het kind eventueel in zich draagt. Binnenkort zal er een test beschikbaar zijn waarmee chromosomale afwijkingen van een ongeboren kind via het bloed van de moeder kunnen worden opgespoord. Wel vrees ik dat al die tests een zware druk op aanstaande moeders leggen. Ze voelen zich soms bijna verplicht om iets met die wetenschap te doen. Want het kost veel geld en energie om een kind met een zware handicap groot te brengen, hè. Soms is het simpeler om de zwangerschap af te breken. (APE) Het volledige interview met Jean-Jacques Cassiman vindt u deze week in Knack.