De Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller ter wereld, laat geen deeltjes meer tegen elkaar botsen. Zaterdag zal de apparatuur volledig worden stilgelegd.

Tijdens de pauze van twee jaar zullen er geen botsingen plaatsvinden in de tunnel. De installaties zullen gerenoveerd worden en de LHC zal voorbereid worden om tijdens de volgende exploitatiecyclus met een hoger energieniveau te werken.
Daarnaast zullen er ook werken uitgevoerd worden aan andere deeltjesversnellers van CERN.

Het is de eerste keer dat de versneller wordt stilgelegd sinds hij november 2009 in gebruik werd genomen. In 3 jaar tijd heeft CERN al 6 miljoen miljard botsingen tussen deeltjes doen plaatsvinden. Vijf miljoen miljard botsingen werden als "interessant" beschouwd.
In juli kondigde het instituut aan dat het Higgs-bosondeeltje werd gevonden, waar al een halve eeuw naar werd gezocht. (Belga/TE)

De Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller ter wereld, laat geen deeltjes meer tegen elkaar botsen. Zaterdag zal de apparatuur volledig worden stilgelegd. Tijdens de pauze van twee jaar zullen er geen botsingen plaatsvinden in de tunnel. De installaties zullen gerenoveerd worden en de LHC zal voorbereid worden om tijdens de volgende exploitatiecyclus met een hoger energieniveau te werken. Daarnaast zullen er ook werken uitgevoerd worden aan andere deeltjesversnellers van CERN. Het is de eerste keer dat de versneller wordt stilgelegd sinds hij november 2009 in gebruik werd genomen. In 3 jaar tijd heeft CERN al 6 miljoen miljard botsingen tussen deeltjes doen plaatsvinden. Vijf miljoen miljard botsingen werden als "interessant" beschouwd. In juli kondigde het instituut aan dat het Higgs-bosondeeltje werd gevonden, waar al een halve eeuw naar werd gezocht. (Belga/TE)