De ruimtevaartorganisatie NASA heeft bijzonder spectaculaire beelden van de zon gemaakt tijdens een vijf jaar durend studieproject over de impact van de zon op ons dagelijks leven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De grootste hits van de zon zoals ze gefilmd is door het Solar Dynamics Observatory, noemt de NASA de video die ze op hun website en op YouTube gepost hebben. In het filmpje is te zien hoe NASA tussen februari 2012 en februari 2013 de zon filmde met onthutsende beelden tot resultaat.
Ruimtesonde
De Solar Dynamics Observatory is een ruimtesonde waarmee de NASA gedurende vijf jaar onafgebroken de zon bestudeert. Bedoeling is om meer te weten te komen over de invloed van de zon op de aarde. In april 2010 werden de eerste spectaculaire beelden vrijgegeven.
De kwaliteit van de beelden overtrof ruimschoots de stoutste verwachtingen van de wetenschappers. Op foto’s en video waren adembenemende beelden van uitbarstingen op de zon te zien. Sindsdien nam de kwaliteit alleen maar toe.
Studiemateriaal
NASA publiceert nu de beelden die genomen zijn tijdens het derde jaar van het project. Ze tonen de zon zoals niemand haar ooit eerder zag. De beelden zijn niet alleen boeiend om naar te kijken, ze zijn ook het echte studiemateriaal van de NASA-wetenschappers.
Ze kunnen er uit afleiden hoe bewegingen op de zon ontstaan en wat de oorzaken zijn van gigantische ontploffingen op de zon. De ontploffingen zijn zo groot dat ze een impact hebben om menselijke technologie in de ruimte.
Kometen
Het afgelopen jaar hebben de wetenschappers vooral kometen bestudeerd die in de omgeving van de zon reisden. In juni 2012 maakten ze beelden van Venus die voor de zon verscheen, een gebeurtenis die zich pas over honderd jaar weer zal voordoen.
De Solar Dynamics Observatory maakt deel uit van het NASA-programma Living with a Star, dat meer inzicht moet verschaffen op de impact van de relatie tussen de zon en de aarde op ons dagelijks leven.