Dat blijkt uit een onderzoek van Yang Liu van de Amerikaanse Universiteit in Tennessee in Knoxville en collega's in het wetenschappelijke vakblad Nature Geoscience.

Een heel gangbare theorie is dat het water in ons zonnestelsel rondgedeeld, en ook naar de Aarde is gebracht, door asteroïden en kometen die nog van verder kwamen.

In het licht van de vondst van grote hoeveelheden water op de zuidelijke pool van Maan en na onderzoek van stalen afkomstig van de Apollo-missies, opperen Liu en co een ander potentieel mechanisme.

Waterstof
De Zon stoot continu een stroom van geladen deeltjes uit, de zonnewind. Die deeltjes zijn in meerderheid ionen van waterstof, maar ook van helium en zuurstof. Die deeltjes kunnen ons oppervlak niet bereiken want zij raken niet door de atmosfeer en het magnetisch veld van de Aarde.

Maar de Maan heeft deze barrières niet en is dus doorlopend aan de zonnewind blootgesteld. Die kan dan zijn deeltjes in het Maanstof inplanten".

Bovendien kan die op de Maanbodem "gezaaide" waterstof zich in een watermolecule (H20) transformeren of hydroxil (OH).

Maanbasis
Indien de theorie klopt, kan ook op deze manier water doorheen het zonnestelsel zijn gedistribueerd.

Door de aanwezigheid van water beginnen wetenschappers nu ook te dromen van een bemande Maanbasis. (Belga/TE)

Dat blijkt uit een onderzoek van Yang Liu van de Amerikaanse Universiteit in Tennessee in Knoxville en collega's in het wetenschappelijke vakblad Nature Geoscience. Een heel gangbare theorie is dat het water in ons zonnestelsel rondgedeeld, en ook naar de Aarde is gebracht, door asteroïden en kometen die nog van verder kwamen. In het licht van de vondst van grote hoeveelheden water op de zuidelijke pool van Maan en na onderzoek van stalen afkomstig van de Apollo-missies, opperen Liu en co een ander potentieel mechanisme. Waterstof De Zon stoot continu een stroom van geladen deeltjes uit, de zonnewind. Die deeltjes zijn in meerderheid ionen van waterstof, maar ook van helium en zuurstof. Die deeltjes kunnen ons oppervlak niet bereiken want zij raken niet door de atmosfeer en het magnetisch veld van de Aarde. Maar de Maan heeft deze barrières niet en is dus doorlopend aan de zonnewind blootgesteld. Die kan dan zijn deeltjes in het Maanstof inplanten". Bovendien kan die op de Maanbodem "gezaaide" waterstof zich in een watermolecule (H20) transformeren of hydroxil (OH). Maanbasis Indien de theorie klopt, kan ook op deze manier water doorheen het zonnestelsel zijn gedistribueerd. Door de aanwezigheid van water beginnen wetenschappers nu ook te dromen van een bemande Maanbasis. (Belga/TE)