Volgens een Britse DNA-specialist bestaat de verschrikkelijke sneeuwman echt. Dat bericht de krant The Daily Telegraph. De wetenschapper onderzocht de haren van twee onbekende diersoorten uit de Himalaya en vond een genetische link met een prehistorische ijsbeer.

De Britse DNA-specialist Bryan Sykes van de universiteit van Oxford voerde genetische tests uit op de haren van twee ongeïdentificeerde diersoorten uit de Himalaya. De ene haarstaal werd gevonden in de Indiase regio Kasjmir. De andere lok was afkomstig uit het bergkoninkrijkje Bhutan.

Prehistorische ijsbeer

De resultaten werden vergeleken met de DNA-sequenties van andere diersoorten. Volgens Sykes komt het genoom in de onderzochte haren perfect overeen met dat in het kaakbeen van een prehistorische ijsbeer, die werd opgegraven op Spitsbergen. Dat kaakbeen is tussen de 40.000 en de 12.000 jaar oud en stamt uit een tijd dat de ijsbeer en de bruine beer als aparte soorten uit elkaar aan het groeien waren.

De haarstaal uit Kasjmir is afkomstig van de gemummificeerde resten van een dier dat 40 jaar geleden door een jager werd neergeschoten. Hij vond het wezen zo eigenaardig dat hij een deel van het lichaam al die tijd bewaard had. Sykes kreeg de staal tien jaar geleden van een Franse bergbeklimmer. De lok uit Bhutan werd door een filmploeg gevonden in een bamboebosje. Ook die haren kreeg Sykes ongeveer tien jaar geleden.

Bruine beer

De haren zijn bruin en behoren toe aan een berensoort die ongeveer 1,5 meter groot is. Volgens Sykes is het dier wellicht een ondersoort van de bruine beer, die afstamt van de prehistorische ijsbeer. Een andere mogelijkheid is dat het om een kruising gaat tussen de bruine beer en een afstammeling van de prehistorische ijsbeer.

In het onherbergzame Himalayagebergte wordt al eeuwenlang melding gemaakt van een mysterieus wezen dat bekendstaat als de yeti of de 'verschrikkelijke sneeuwman'. Volgens wetenschappers komen er in de streek slechts drie bekende berensoorten voor. Naast de bruine beer treft men er alleen de lippenbeer en de Aziatische zwarte beer aan. (YD)

Volgens een Britse DNA-specialist bestaat de verschrikkelijke sneeuwman echt. Dat bericht de krant The Daily Telegraph. De wetenschapper onderzocht de haren van twee onbekende diersoorten uit de Himalaya en vond een genetische link met een prehistorische ijsbeer.De Britse DNA-specialist Bryan Sykes van de universiteit van Oxford voerde genetische tests uit op de haren van twee ongeïdentificeerde diersoorten uit de Himalaya. De ene haarstaal werd gevonden in de Indiase regio Kasjmir. De andere lok was afkomstig uit het bergkoninkrijkje Bhutan.De resultaten werden vergeleken met de DNA-sequenties van andere diersoorten. Volgens Sykes komt het genoom in de onderzochte haren perfect overeen met dat in het kaakbeen van een prehistorische ijsbeer, die werd opgegraven op Spitsbergen. Dat kaakbeen is tussen de 40.000 en de 12.000 jaar oud en stamt uit een tijd dat de ijsbeer en de bruine beer als aparte soorten uit elkaar aan het groeien waren.De haarstaal uit Kasjmir is afkomstig van de gemummificeerde resten van een dier dat 40 jaar geleden door een jager werd neergeschoten. Hij vond het wezen zo eigenaardig dat hij een deel van het lichaam al die tijd bewaard had. Sykes kreeg de staal tien jaar geleden van een Franse bergbeklimmer. De lok uit Bhutan werd door een filmploeg gevonden in een bamboebosje. Ook die haren kreeg Sykes ongeveer tien jaar geleden.De haren zijn bruin en behoren toe aan een berensoort die ongeveer 1,5 meter groot is. Volgens Sykes is het dier wellicht een ondersoort van de bruine beer, die afstamt van de prehistorische ijsbeer. Een andere mogelijkheid is dat het om een kruising gaat tussen de bruine beer en een afstammeling van de prehistorische ijsbeer.In het onherbergzame Himalayagebergte wordt al eeuwenlang melding gemaakt van een mysterieus wezen dat bekendstaat als de yeti of de 'verschrikkelijke sneeuwman'. Volgens wetenschappers komen er in de streek slechts drie bekende berensoorten voor. Naast de bruine beer treft men er alleen de lippenbeer en de Aziatische zwarte beer aan. (YD)