Update: de onbemande ruimtesonde Juno van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is na een tocht van vijf jaar met succes in een baan rond Jupiter terechtgekomen. Dat heeft NASA gemeld, die om 05.53 Belgische tijd bevestiging kreeg dat het manoeuvre geslaagd was.

Volg de ontmoeting tussen Juno en Jupiter LIVE op dinsdag vanaf 04.30 uur

De onbemande ruimtesonde Juno (genoemd naar de vrouw van de Romeinse god Jupiter) van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zal op 5 juli om 05.18 uur Belgische tijd in een baan rond Jupiter terechtkomen. Na een reis van net geen vijf jaar kan de sonde dan haar verkenningsmissie van de gasplaneet opstarten.

Dit is een belangrijke gebeurtenis, want hoewel we al heel wat ruimtesondes naar Jupiter gestuurd hebben, is er nog maar weinig bekend over de gasreus die zo groot is dat we ze met het blote oog kunnen zien van op de Aarde.

Maar wat speelt er zich eigenlijk af onder die dikke wolken? Wat we wel al weten is dat Jupiter het meest spectaculaire poollicht produceert in ons zonnestelsel.

In augustus 2011 werd Juno met een krachtige Atlas-V draagraket gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Na een reis van vijf jaar en bijna 3 miljard kilometer, kan de sonde nu haar verkenningsmissie van Jupiter, de grootste en mogelijk ook eerste gevormde planeet van ons zonnestelsel, aanvatten.

Een van de officiële Europese partners van het project is de Universiteit van Luik (ULg): de universiteit leverde een essentieel stuk in de telescoop van de sonde en enkele van haar astrofysici zijn co-onderzoekers van de missie.

Spannend maneuver

Het in een baan brengen van Juno is wat de NASA omschrijft als een "spannend maneuver": de hoofdmotor zal 35 minuten branden om de snelheid van de sonde terug te brengen naar 542 meter per seconde. Om 06.53 uur zullen we weten of de missie geslaagd is. De afstand tussen Juno en Jupiter zal dan 4.667 kilometer zijn.

Op twintig maanden tijd zal Juno 37 keer in een baan rond Jupiter draaien en telkens een ander deel van de planeet bestuderen. Bedoeling is onder andere meer te weten te komen over de magnetische velden, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet. De wetenschappers hopen op basis van de bevindingen ook meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Uiteindelijk zal de sonde, die volledig met zonne-energie wordt aangedreven, zichzelf vernietigen. Onlangs stuurde het tuig al een eerste foto van zijn doel naar de Aarde. Het kiekje is genomen van op een afstand van 10,9 miljoen kilometer en toont de half verlichte gasplaneet met haar vier grootste manen: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.

De JunoCam nam onlangs dit beeld van Jupiter op een afstand van 10,9 miljoen kilometer., Reuters
De JunoCam nam onlangs dit beeld van Jupiter op een afstand van 10,9 miljoen kilometer. © Reuters

Wanneer we spreken over een 'onbemande' missie, moeten we onszelf toch even corrigeren. Juno is eigenlijk niet helemaal onbemand. Aan boord bevinden zich drie passagiers, namelijk LEGO-figuurtjes. Ze zijn een afbeelding van Galileo, die de vier grootste manen van Jupiter ontdekte, en Jupiter en Juno, de Romeinse goden waar de planeet en de sonde respectievelijk zijn naar genoemd. Bedoeling van de figuurtjes is om kinderen ertoe aan te zetten om wetenschap, technologie en wiskunde te gaan studeren. Helaas zullen de LEGO-mannetjes samen met Juno aan het einde van de missie in 2018 te pletter vliegen op de planeet. Hopelijk schrikt dat de kinderen niet af...

NASA
© NASA

(TE)

De onbemande ruimtesonde Juno (genoemd naar de vrouw van de Romeinse god Jupiter) van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zal op 5 juli om 05.18 uur Belgische tijd in een baan rond Jupiter terechtkomen. Na een reis van net geen vijf jaar kan de sonde dan haar verkenningsmissie van de gasplaneet opstarten. Dit is een belangrijke gebeurtenis, want hoewel we al heel wat ruimtesondes naar Jupiter gestuurd hebben, is er nog maar weinig bekend over de gasreus die zo groot is dat we ze met het blote oog kunnen zien van op de Aarde. Maar wat speelt er zich eigenlijk af onder die dikke wolken? Wat we wel al weten is dat Jupiter het meest spectaculaire poollicht produceert in ons zonnestelsel.In augustus 2011 werd Juno met een krachtige Atlas-V draagraket gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Na een reis van vijf jaar en bijna 3 miljard kilometer, kan de sonde nu haar verkenningsmissie van Jupiter, de grootste en mogelijk ook eerste gevormde planeet van ons zonnestelsel, aanvatten. Een van de officiële Europese partners van het project is de Universiteit van Luik (ULg): de universiteit leverde een essentieel stuk in de telescoop van de sonde en enkele van haar astrofysici zijn co-onderzoekers van de missie. Het in een baan brengen van Juno is wat de NASA omschrijft als een "spannend maneuver": de hoofdmotor zal 35 minuten branden om de snelheid van de sonde terug te brengen naar 542 meter per seconde. Om 06.53 uur zullen we weten of de missie geslaagd is. De afstand tussen Juno en Jupiter zal dan 4.667 kilometer zijn.Op twintig maanden tijd zal Juno 37 keer in een baan rond Jupiter draaien en telkens een ander deel van de planeet bestuderen. Bedoeling is onder andere meer te weten te komen over de magnetische velden, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet. De wetenschappers hopen op basis van de bevindingen ook meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Uiteindelijk zal de sonde, die volledig met zonne-energie wordt aangedreven, zichzelf vernietigen. Onlangs stuurde het tuig al een eerste foto van zijn doel naar de Aarde. Het kiekje is genomen van op een afstand van 10,9 miljoen kilometer en toont de half verlichte gasplaneet met haar vier grootste manen: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Wanneer we spreken over een 'onbemande' missie, moeten we onszelf toch even corrigeren. Juno is eigenlijk niet helemaal onbemand. Aan boord bevinden zich drie passagiers, namelijk LEGO-figuurtjes. Ze zijn een afbeelding van Galileo, die de vier grootste manen van Jupiter ontdekte, en Jupiter en Juno, de Romeinse goden waar de planeet en de sonde respectievelijk zijn naar genoemd. Bedoeling van de figuurtjes is om kinderen ertoe aan te zetten om wetenschap, technologie en wiskunde te gaan studeren. Helaas zullen de LEGO-mannetjes samen met Juno aan het einde van de missie in 2018 te pletter vliegen op de planeet. Hopelijk schrikt dat de kinderen niet af...(TE)