De laboratoriumrat van de toekomst is een chip

© Thinkstock

Europese onderzoekers werken aan een computerchip, die in de toekomst experimenten op dieren onnodig moet maken.

Een Europees onderzoeksproject werkt aan een chip met driedimensionale miniatuurorganen. Die organen kunnen worden gebruikt voor farmaceutisch onderzoek. Potentiële medicijnen hoeven dan in de toekomst minder te worden getest op laboratoriumratten.

Voordat een nieuw geneesmiddel wordt getest op mensen, is het wettelijk verplicht om eerst te onderzoeken of het ook werkt in een ander levend mechanisme. Wetenschappers testen dan op ratten en muizen of het medicijn geen neveneffecten heeft. Door die chip zullen in de toekomst wellicht minder experimenten op dieren nodig zijn.

KU Leuven

De KU Leuven is een van de partners in het project. Aan de Leuvense universiteit wordt onderzoek gedaan naar de metabolieten in de chip. Metabolieten zijn stoffen zoals eiwitten, suikers en vetzuren, die het lichaam aanmaakt op basis van voedsel of medicijnen.

De Leuvense onderzoekers bepalen eerst welke metabolieten giftig zijn voor het hart, de lever of de nieren. Ze doen dat aan de hand van medicijnen waarvan de neveneffecten al bekend zijn. Zodra de chip getest is op bekende geneesmiddelen, kunnen de wetenschappers ook de werking van nieuwe medicijnen onderzoeken. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content