De meeste mensen denken van zichzelf dat ze niet meer zullen veranderen.
Mensen weten van zichzelf dat ze veranderen in de loop van hun leven. Ze worden ouder en bedachtzamer, ze krijgen andere interesses, ze veranderen van partner, en dat heeft allemaal gevolgen voor de manier waarop ze tegen het leven aankijken.
Zeker als je wat ouder bent en terugblikt op je tienerjaren, ga je soms hoofdschuddend glimlachen. Maar weinig mensen beseffen dat ze blíjven veranderen, ook als ze ouder zijn. Tachtigplussers blikken soms meewarig terug op de tijd dat ze op het hoogtepunt van hun professionele kunnen waren.
Wij willen blijven zoals we zijnGrappig is dat psychologen in de Verenigde Staten, mee gefinancierd door ons Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, hebben aangetoond dat mensen denken dat ze in de toekomst niet meer veranderen, ondanks het besef dat het in het verleden wel is gebeurd. De vaststelling ging op voor alle leeftijden, van 18 tot 68 jaar. Wij willen blijven zoals we zijn. De illusie van het einde van onze geschiedenis, noemden de onderzoekers dat.
Er zijn een paar mogelijke verklaringen voor dit gedrag. De eerste is dat mensen geneigd zijn zichzelf geweldig te overschatten. Daarbij denk je voortdurend dat je niet beter kunt dan wat je bent. Het is ook mogelijk dat het oprakelen van herinneringen minder moeilijk is dan het voorspellen van de toekomst. Veel mensen vinden het moeilijk om zich situaties voor te stellen die ze nog niet hebben meegemaakt.
Creatief inlevingsvermogen is niet iedereen gegeven. Maar we leven op een bepaalde manier wel allemaal in het verleden. (DD)