Testosteron staat in het algemeen voor alles wat van mannen macho's maakt: spieren, libido, haantjesgedrag en agressiviteit. Toch duiken er steeds meer studies op die suggereren dat het hormoon ook een belangrijke rol kan spelen in het sturen van sociaal gedrag.

De nieuwe inzichten volgen uit een andere aanpak, waarbij men er niet langer van uit gaat dat het hormoon uitsluitend seksueel gedrag kan sturen.

In het vakblad Public Library of Science ONE beschrijven wetenschappers de resultaten van een gokexperiment, waarbij de deelnemers konden liegen over hoeveel ze gewonnen of verloren hadden. Bleek dat personen die voor het experiment een behandeling met een testosterongel hadden gekregen, gemiddeld een stuk minder vals speelden dan anderen.

Het resultaat gaat lijnrecht in tegen het algemene beeld dat wij over het testosteroneffect koesteren. Mogelijk stimuleert het hormoon gevoelens van trots, waardoor iemand minder gemakkelijk gaat liegen in omstandigheden waar daar niet veel bij te winnen is (er kon in de experimenten niet meer dan een handvol euro's verdiend of verloren worden).

Of het hormoon ook eerlijkheid in seksuele relaties stuurt, is nog niet duidelijk. Testosteron komt overigens ook bij vrouwen voor, zij het in veel mindere mate dan bij mannen. (DD)

Testosteron staat in het algemeen voor alles wat van mannen macho's maakt: spieren, libido, haantjesgedrag en agressiviteit. Toch duiken er steeds meer studies op die suggereren dat het hormoon ook een belangrijke rol kan spelen in het sturen van sociaal gedrag. De nieuwe inzichten volgen uit een andere aanpak, waarbij men er niet langer van uit gaat dat het hormoon uitsluitend seksueel gedrag kan sturen. In het vakblad Public Library of Science ONE beschrijven wetenschappers de resultaten van een gokexperiment, waarbij de deelnemers konden liegen over hoeveel ze gewonnen of verloren hadden. Bleek dat personen die voor het experiment een behandeling met een testosterongel hadden gekregen, gemiddeld een stuk minder vals speelden dan anderen. Het resultaat gaat lijnrecht in tegen het algemene beeld dat wij over het testosteroneffect koesteren. Mogelijk stimuleert het hormoon gevoelens van trots, waardoor iemand minder gemakkelijk gaat liegen in omstandigheden waar daar niet veel bij te winnen is (er kon in de experimenten niet meer dan een handvol euro's verdiend of verloren worden). Of het hormoon ook eerlijkheid in seksuele relaties stuurt, is nog niet duidelijk. Testosteron komt overigens ook bij vrouwen voor, zij het in veel mindere mate dan bij mannen. (DD)