De crypte van Lisa Gherardini Del Giocondo werd ontdekt aan de hand van radars en oude kaarten en documenten na een twee weken lange zoektocht in een verlaten klooster in Firenze. De begraafplaats bevindt zich onder de bodem van het klooster van Sant'Orsola, maar er zijn nog enkele dagen nodig om het graf te bereiken en te openen.

Italiaanse archeologen willen de stoffelijke resten van Mona Lisa identificeren en haar gelaatstrekken reconstrueren.

Van Lisa Gherardini Del Giocondo wordt algemeen aangenomen dat ze model stond voor het gelijknamige schilderij van Leonardo da Vinci uit de 16de eeuw.

De opgravingen werden bijgewoond door Natalia Strozzi, een prinses die beweert familiale banden te hebben met de Gherardini's. Aanvankelijk reageerde ze verontwaardigd op het plan. "Dit is niet mogelijk, laat haar in vrede rusten! Wat zou de opgraving kunnen veranderen aan de fascinatie die mensen voor het schilderij van Da Vinci hebben? ", aldus Strozzi. Maar na een ontmoeting met de archeologen, veranderde ze van mening.

Lisa Gherardini (1479-1542) was getrouwd met een rijke zijdehandelaar uit Firenze, Francesco del Giocondo. Na de dood van haar man werd ze non en stierf ze in het klooster. Ze wordt door de meeste experten beschouwd als de vrouw op het beroemde portret van Mona Lisa, dat in het Louvre in Parijs hangt. De identiteit van het model werd echter nooit met zekerheid vastgesteld. (Belga/TE)

De crypte van Lisa Gherardini Del Giocondo werd ontdekt aan de hand van radars en oude kaarten en documenten na een twee weken lange zoektocht in een verlaten klooster in Firenze. De begraafplaats bevindt zich onder de bodem van het klooster van Sant'Orsola, maar er zijn nog enkele dagen nodig om het graf te bereiken en te openen. Italiaanse archeologen willen de stoffelijke resten van Mona Lisa identificeren en haar gelaatstrekken reconstrueren. Van Lisa Gherardini Del Giocondo wordt algemeen aangenomen dat ze model stond voor het gelijknamige schilderij van Leonardo da Vinci uit de 16de eeuw. De opgravingen werden bijgewoond door Natalia Strozzi, een prinses die beweert familiale banden te hebben met de Gherardini's. Aanvankelijk reageerde ze verontwaardigd op het plan. "Dit is niet mogelijk, laat haar in vrede rusten! Wat zou de opgraving kunnen veranderen aan de fascinatie die mensen voor het schilderij van Da Vinci hebben? ", aldus Strozzi. Maar na een ontmoeting met de archeologen, veranderde ze van mening. Lisa Gherardini (1479-1542) was getrouwd met een rijke zijdehandelaar uit Firenze, Francesco del Giocondo. Na de dood van haar man werd ze non en stierf ze in het klooster. Ze wordt door de meeste experten beschouwd als de vrouw op het beroemde portret van Mona Lisa, dat in het Louvre in Parijs hangt. De identiteit van het model werd echter nooit met zekerheid vastgesteld. (Belga/TE)