De CIA gaf recent 6 documenten vrij waarin het naast spionagetechnieken ook de verschillende productiemethoden voor het maken van onzichtbare inkt onthult. De documenten dateren van 1917 en 1918.

"Deze documenten bleven gedurende bijna een eeuw geheim, maar recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat de informatie vrijgegeven kan worden", zegt CIA-directeur Leon Panetta.

Receptjes onzichtbare inkt

Eén formule om onzichtbare te maken: week zakdoeken in een mengsel van nitraat, soda en rijstzetmeel. Leg de zakdoeken na het weken in water. Er komt nu een oplossing vrij waarmee geheime berichten kunnen worden geschreven. Ook mengelingen van ijzersulfaat en kaliumcyanide en mengelingen op basis van aspirine zouden onzichtbare inkt opleveren.

De stukken die bijna een eeuw oud zijn vragen ingelijfde spionnen ook om "alles verdacht te vinden en te onderzoeken". (INM)

De CIA gaf recent 6 documenten vrij waarin het naast spionagetechnieken ook de verschillende productiemethoden voor het maken van onzichtbare inkt onthult. De documenten dateren van 1917 en 1918. "Deze documenten bleven gedurende bijna een eeuw geheim, maar recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat de informatie vrijgegeven kan worden", zegt CIA-directeur Leon Panetta. Receptjes onzichtbare inkt Eén formule om onzichtbare te maken: week zakdoeken in een mengsel van nitraat, soda en rijstzetmeel. Leg de zakdoeken na het weken in water. Er komt nu een oplossing vrij waarmee geheime berichten kunnen worden geschreven. Ook mengelingen van ijzersulfaat en kaliumcyanide en mengelingen op basis van aspirine zouden onzichtbare inkt opleveren. De stukken die bijna een eeuw oud zijn vragen ingelijfde spionnen ook om "alles verdacht te vinden en te onderzoeken". (INM)