Het zou volgens de vorsers een oplossing kunnen bieden voor mensen die wegens ouderdom of slechte tandhygiëne hun tanden verliezen, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.

Tandachtige structuur

Stamcellen zijn dezer dagen een populair onderzoeksgebied. Het team uit Guangzhou in het zuiden van China ging aan de slag met urine. De cellen van de urine werden ingezameld, in een laboratorium ontwikkeld tot stamcellen en vervolgens ingebracht in muizen.

Na drie weken begon de celbundel te lijken op een tandachtige structuur, die tandmerg, tandsteen en tandglazuur bevatte, zo staat te lezen in het vakblad Cell Regeneration. De structuur was wel minder hard dan een normale tand.

Infecties

Experts betwijfelen echter of urine wel geschikt is als bron voor de productie van tanden. "Dit is allicht één van de slechtste bronnen. In urine zitten heel weinig cellen en het is niet efficiënt om die tot stamcellen te transformeren", reageerde professor Chris Mason van het University College London op de website van de BBC. De professor wijst ook op het gevaar van infecties. In urine zitten immers veel meer bacteriën dan in andere celbronnen. (Belga/TV)

Het zou volgens de vorsers een oplossing kunnen bieden voor mensen die wegens ouderdom of slechte tandhygiëne hun tanden verliezen, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.Tandachtige structuur Stamcellen zijn dezer dagen een populair onderzoeksgebied. Het team uit Guangzhou in het zuiden van China ging aan de slag met urine. De cellen van de urine werden ingezameld, in een laboratorium ontwikkeld tot stamcellen en vervolgens ingebracht in muizen. Na drie weken begon de celbundel te lijken op een tandachtige structuur, die tandmerg, tandsteen en tandglazuur bevatte, zo staat te lezen in het vakblad Cell Regeneration. De structuur was wel minder hard dan een normale tand.Infecties Experts betwijfelen echter of urine wel geschikt is als bron voor de productie van tanden. "Dit is allicht één van de slechtste bronnen. In urine zitten heel weinig cellen en het is niet efficiënt om die tot stamcellen te transformeren", reageerde professor Chris Mason van het University College London op de website van de BBC. De professor wijst ook op het gevaar van infecties. In urine zitten immers veel meer bacteriën dan in andere celbronnen. (Belga/TV)