Enkele creatieve Chinese onderzoekers hebben een oplossing bedacht voor slecht geurende toiletten. Vroegere chemische opties waren duur en konden schadelijk zijn voor het milieu. De nieuwe bio-behandeling biedt een milieuvriendelijke en kostenefficiënte oplossing voor tot 75 procent van de geurtjes in wc's. Dat schrijft The New York Times.

Het geheim achter de behandeling schuilt in de vermenging van twee types bacteriën - de lactobacillius sp en de streptococcus thermopiles - met het parfum van mandarijnen. Het mengsel, dat zowel vloeibaar als in poedervorm te verkrijgen moet zijn, voedt zich met menselijk afval en leidt zo tot de groei van bacteriën die aroma's creëren.

Nog niet in supermarkt

Het antistankmiddeltje wordt voorlopig nog getest en is dus nog niet te koop in de supermarkt. Zo zegt bacterioloog en leider van het onderzoeksproject Yan Zhiying van het Chengdu Instituut voor Biologie in de Amerikaanse krant.

Grootschalige experimenten met het goedje zijn gepland in het Huanglong natuurreservaat en het nationale park Jiuzhaigou. Beide zijn populaire toeristische attracties in de Chinese provincie Sichuan.

De technologie is vooral geschikt voor gebruik in wc's die men niet kan doorspoelen. In ons land zijn zulke wc's alom bekend op de festivalweides (waar het vermoeiende boven de pot hurken voorlopig de meest effectieve techniek blijft). In China is dat type wc vaak terug te vinden in natuurreservaten, omdat de watervoorschriften in die gebieden zeer streng zijn en de watervoorzieningen moeilijk te installeren zijn, aldus Yan Zhiying.

Aantal vliegen per vierkante meter

Als het welriekende bacteriënmengsel effectief blijkt, is het waarschijnlijk dat de Chinese overheid het zal inzetten. In februari 2013 voerde het ministerie van Gezondheid al een reeks voorlopige voorschriften in voor openbare toiletten. Die voorschriften bepaalden onder andere het aantal toegelaten aanwezige vliegen per vierkante meter en het toegestane stankniveau volgens het type toilet.

Op een schaal van een tot vier voor de sterkte van de geur - vier de grootste stank - moesten alleenstaande wc's minder dan twee halen (of enkel 'licht geurend' zijn), openbare toiletten moesten dan weer minder dan één halen en mochten dus 'geen geur' hebben. (WB)

Enkele creatieve Chinese onderzoekers hebben een oplossing bedacht voor slecht geurende toiletten. Vroegere chemische opties waren duur en konden schadelijk zijn voor het milieu. De nieuwe bio-behandeling biedt een milieuvriendelijke en kostenefficiënte oplossing voor tot 75 procent van de geurtjes in wc's. Dat schrijft The New York Times. Het geheim achter de behandeling schuilt in de vermenging van twee types bacteriën - de lactobacillius sp en de streptococcus thermopiles - met het parfum van mandarijnen. Het mengsel, dat zowel vloeibaar als in poedervorm te verkrijgen moet zijn, voedt zich met menselijk afval en leidt zo tot de groei van bacteriën die aroma's creëren. Het antistankmiddeltje wordt voorlopig nog getest en is dus nog niet te koop in de supermarkt. Zo zegt bacterioloog en leider van het onderzoeksproject Yan Zhiying van het Chengdu Instituut voor Biologie in de Amerikaanse krant.Grootschalige experimenten met het goedje zijn gepland in het Huanglong natuurreservaat en het nationale park Jiuzhaigou. Beide zijn populaire toeristische attracties in de Chinese provincie Sichuan.De technologie is vooral geschikt voor gebruik in wc's die men niet kan doorspoelen. In ons land zijn zulke wc's alom bekend op de festivalweides (waar het vermoeiende boven de pot hurken voorlopig de meest effectieve techniek blijft). In China is dat type wc vaak terug te vinden in natuurreservaten, omdat de watervoorschriften in die gebieden zeer streng zijn en de watervoorzieningen moeilijk te installeren zijn, aldus Yan Zhiying.Als het welriekende bacteriënmengsel effectief blijkt, is het waarschijnlijk dat de Chinese overheid het zal inzetten. In februari 2013 voerde het ministerie van Gezondheid al een reeks voorlopige voorschriften in voor openbare toiletten. Die voorschriften bepaalden onder andere het aantal toegelaten aanwezige vliegen per vierkante meter en het toegestane stankniveau volgens het type toilet.Op een schaal van een tot vier voor de sterkte van de geur - vier de grootste stank - moesten alleenstaande wc's minder dan twee halen (of enkel 'licht geurend' zijn), openbare toiletten moesten dan weer minder dan één halen en mochten dus 'geen geur' hebben. (WB)