Dit risico op pijn na de cosmetische ingreep is volgens gezondheidsjournalist Jan Etienne (Bodytalk) een 'verzwegen maar harde waarheid'.

Monique Steegers, pijnarts aan het Universitair Medisch Centrum Sint Raboud in Nijmegen deed onderzoek naar chronische pijn na een chirurgische ingreep. Ze onderzocht niet alleen vrouwen die een borstvergroting hadden ondergaan, maar ook vrouwen die voor borstkanker geopereerd werden. Deze laatste groep had opvallend meer pijnklachten (tot 50%) maar die konden verklaard worden door de zenuwen die tijdens de operatie beschadigd raakten.

Ze bevroeg in haar doctorale dissertatie ook vrouwen, die twee jaar ervoor een cosmetische borstvergroting hadden laten doen. Een op vier vrouwen berichtte over chronische pijn.

De grootte van de implantaten bieden geen verklaring voor de terugkerende pijn. Aangezien zenuwen niet geraakt worden bij een cosmetische borstvergroting, is ook dat geen oorzaak van de pijn.

De oorzaak van de pijn is voorlopig dus een mysterie. Er is bovendien ook nog geen manier gevonden om de pijn blijvend weg te nemen.'Vrouwen die een borstvergroting overwegen, moeten zich terdege afvragen of ze het risico op chronische pijn willen aangaan,' besluit Steegers in haar onderzoek.

Lies Naert

Dit risico op pijn na de cosmetische ingreep is volgens gezondheidsjournalist Jan Etienne (Bodytalk) een 'verzwegen maar harde waarheid'. Monique Steegers, pijnarts aan het Universitair Medisch Centrum Sint Raboud in Nijmegen deed onderzoek naar chronische pijn na een chirurgische ingreep. Ze onderzocht niet alleen vrouwen die een borstvergroting hadden ondergaan, maar ook vrouwen die voor borstkanker geopereerd werden. Deze laatste groep had opvallend meer pijnklachten (tot 50%) maar die konden verklaard worden door de zenuwen die tijdens de operatie beschadigd raakten. Ze bevroeg in haar doctorale dissertatie ook vrouwen, die twee jaar ervoor een cosmetische borstvergroting hadden laten doen. Een op vier vrouwen berichtte over chronische pijn. De grootte van de implantaten bieden geen verklaring voor de terugkerende pijn. Aangezien zenuwen niet geraakt worden bij een cosmetische borstvergroting, is ook dat geen oorzaak van de pijn. De oorzaak van de pijn is voorlopig dus een mysterie. Er is bovendien ook nog geen manier gevonden om de pijn blijvend weg te nemen.'Vrouwen die een borstvergroting overwegen, moeten zich terdege afvragen of ze het risico op chronische pijn willen aangaan,' besluit Steegers in haar onderzoek. Lies Naert