Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gelanceerd met grote wetenschappelijke ernst, zéker als het gaat over de strijd tegen overtollige kilo's. In plaats van minder te eten en meer te bewegen zoeken velen naar gemakkelijkheidsoplossingen.

Een leuke vondst was het bloedgroependieet: mensen moeten hun eetgedrag aanpassen op basis van hun bloedgroep, waarbij de ene bloedgroep gelinkt zou zijn aan de jager-verzamelaar, de andere aan de landbouwer enzovoort. Mensen met een verschillende bloedgroep zouden hun voedsel anders verwerken, omdat wij allemaal genetisch vastgepind zouden zijn op een van de grote periodes uit onze prehistorie.

Het Rode Kruis Vlaanderen coördineert bloedinzamelingen, en kreeg geregeld vragen over de waarde van het bloedgroependieet. Het besloot om de zaak eens grondig te bekijken - de lancering van het bloedgroependieet steunde namelijk op geen enkel wetenschappelijk onderzoek. Philippe Vandekerckhove en zijn collega's presenteren hun resultaten in The American Journal of Clinical Nutrition. Ze zijn ontnuchterend. Ze vonden geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het bloedgroependieet. Daarenboven klopt de voorgestelde chronologie van de ontwikkeling van bloedgroepen niet eens met de bestaande wetenschappelijke informatie.

De bedenker van het bloedgroependieet heeft ondertussen wereldwijd wel 7 miljoen boeken verkocht en verschillende gezondheidscentra geopend. Daar was het 'm vast om te doen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gelanceerd met grote wetenschappelijke ernst, zéker als het gaat over de strijd tegen overtollige kilo's. In plaats van minder te eten en meer te bewegen zoeken velen naar gemakkelijkheidsoplossingen. Een leuke vondst was het bloedgroependieet: mensen moeten hun eetgedrag aanpassen op basis van hun bloedgroep, waarbij de ene bloedgroep gelinkt zou zijn aan de jager-verzamelaar, de andere aan de landbouwer enzovoort. Mensen met een verschillende bloedgroep zouden hun voedsel anders verwerken, omdat wij allemaal genetisch vastgepind zouden zijn op een van de grote periodes uit onze prehistorie. Het Rode Kruis Vlaanderen coördineert bloedinzamelingen, en kreeg geregeld vragen over de waarde van het bloedgroependieet. Het besloot om de zaak eens grondig te bekijken - de lancering van het bloedgroependieet steunde namelijk op geen enkel wetenschappelijk onderzoek. Philippe Vandekerckhove en zijn collega's presenteren hun resultaten in The American Journal of Clinical Nutrition. Ze zijn ontnuchterend. Ze vonden geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het bloedgroependieet. Daarenboven klopt de voorgestelde chronologie van de ontwikkeling van bloedgroepen niet eens met de bestaande wetenschappelijke informatie. De bedenker van het bloedgroependieet heeft ondertussen wereldwijd wel 7 miljoen boeken verkocht en verschillende gezondheidscentra geopend. Daar was het 'm vast om te doen.