Sociaal psycholoog David Marchiori van de Université Libre de Bruxelles stelt met een aantal collega's in de Journal of the American Dietetic Association dat de grootte van een versnapering een aanzienlijk effect kan hebben op het aantal calorieën dat iemand binnenkrijgt.

Proefpersonen kregen tijdens een computertest eenzelfde aantal snoepjes aangeboden, maar de ene groep kreeg volledige snoepjes, de andere groep snoepjes die in tweeën waren gesneden. Bij het beëindigen van de test hadden de proefpersonen uit beide groepen gemiddeld bijna evenveel snoepjes gegeten, wat betekent dat de ene groep dubbel zoveel calorieën had opgenomen dan de andere.

Kleinere snoepjes

Het lijkt een eenvoudig experiment, maar blijkbaar was het nog nooit zo in detail uitgevoerd. De logische conclusie is dat het in de strijd tegen overgewicht nuttig kan zijn om snoepjes kleiner te maken. Mensen gaan dan niet per definitie meer snoepen.

Het resultaat wordt beschouwd als een gevolg van wat wetenschappers 'biologische onverschilligheid' noemen: mensen gaan steeds meer dingen eten zonder dat ze gedreven worden door een hongergevoel, waardoor verzadiging ook niet langer de norm is om te bepalen hoeveel ze eten. (DD)

Sociaal psycholoog David Marchiori van de Université Libre de Bruxelles stelt met een aantal collega's in de Journal of the American Dietetic Association dat de grootte van een versnapering een aanzienlijk effect kan hebben op het aantal calorieën dat iemand binnenkrijgt. Proefpersonen kregen tijdens een computertest eenzelfde aantal snoepjes aangeboden, maar de ene groep kreeg volledige snoepjes, de andere groep snoepjes die in tweeën waren gesneden. Bij het beëindigen van de test hadden de proefpersonen uit beide groepen gemiddeld bijna evenveel snoepjes gegeten, wat betekent dat de ene groep dubbel zoveel calorieën had opgenomen dan de andere. Kleinere snoepjesHet lijkt een eenvoudig experiment, maar blijkbaar was het nog nooit zo in detail uitgevoerd. De logische conclusie is dat het in de strijd tegen overgewicht nuttig kan zijn om snoepjes kleiner te maken. Mensen gaan dan niet per definitie meer snoepen. Het resultaat wordt beschouwd als een gevolg van wat wetenschappers 'biologische onverschilligheid' noemen: mensen gaan steeds meer dingen eten zonder dat ze gedreven worden door een hongergevoel, waardoor verzadiging ook niet langer de norm is om te bepalen hoeveel ze eten. (DD)