Binnenkort een pilletje tegen jetlag?

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat ons verhindert om ons onmiddellijk aan te passen aan een nieuwe tijdszone.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben een specifiek gen ontdekt dat ervoor zorgt dat onze lichaamsklok, die op basis van natuurlijk licht het dag- en nachtritme regelt, niet zomaar gereset kan worden.

Onderzoek bij muizen wees uit dat de dieren waarbij het gen werd uitgeschakeld, weinig of geen last hadden van jetlag nadat ze door drie tijdszones waren gereisd. Jetlag komt voor bij verplaatsingen die drie tijdszones overschrijden.

Volgens de onderzoekers fungeert het gen als een soort veiligheid die verhindert dat onze interne klok verstoord raakt, wat kan leiden tot verschillende chronische ziektes.

Controlemechanisme

‘Het is niet onlogisch dat het lichaam over een soort controlemechanisme beschikt dat voor een stabiele lichaamsklok zorgt’, zegt Stuart Peirson, een van de auteurs van de studie, die in het vakblad ‘Cell’ verscheen.

‘De lichaamsklok moet er zeker van zijn dat het een betrouwbaar signaal krijgt en als dat signaal gedurende een aantal dagen hetzelfde is, zal het waarschijnlijk correct zijn. Gedurende die periode ervaren we jetlag.’

Volgens Peirson zou er over tien jaar een behandeling tegen jetlag op de markt kunnen komen.

Lege maag

Eerdere studies hebben uitgewezen dat reizen met een lege maag kan helpen om een jetlag enigszins te vermijden. Amerikaanse wetenschappers raden dus aan om niets te eten tijdens een vliegreis om zo het lichaamsritme te bedotten.

Storingen in de interne klok worden gelinkt aan een verhoogd risico op kanker, diabetes, hartziektes, een zwakkere weerstand tegen infecties en verschillende mentale aandoeningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content