Mensen met rechtse politieke ideeën zijn vatbaarder voor maatschappelijke dreiging. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psychologe Emma Onraet (UGent), die onlangs haar doctoraatsverhandeling verdedigde. 'Mensen met een rechtse attitude zijn vooral gevoelig voor gevaren die de maatschappij in haar geheel bedreigen, zoals economische crisis, immigratie of terrorisme', legt Onraet uit.

Het onderzoek doet een beroep op een lange traditie van studies, maar doorbreekt wel een aantal clichés. 'Traditioneel werden mensen met een rechtse attitude versleten voor probleemgevallen', vertelt professor sociale psychologie Alain Van Hiel (UGent), die het doctoraat begeleidde. 'Het waren zogezegd mensen met een laag psychisch welzijn, die door diepgewortelde angsten worden verteerd en fundamenteel ongelukkig zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat dat allerminst het geval is.'

N-VA
Of Vlaanderen electoraal verrechtst, betwijfelt Van Hiel ten zeerste. 'Het politieke spectrum is de voorbije jaren in zijn geheel naar rechts verschoven. Men is vandaag bijvoorbeeld een stuk kritischer voor immigratie, ook ter linkerzijde. Dat geldt niet alleen voor België maar voor nagenoeg heel Europa. De N-VA heet dan wel een rechtse partij te zijn, maar ze heeft wel evenwichtig campagne gevoerd. Met een slogan als "de kracht van verandering" appelleerde de partij ook aan de typisch linkse wens van verandering, terwijl de rechtse kiezer inhoudelijk bediend werd.' (JZ)

Mensen met rechtse politieke ideeën zijn vatbaarder voor maatschappelijke dreiging. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psychologe Emma Onraet (UGent), die onlangs haar doctoraatsverhandeling verdedigde. 'Mensen met een rechtse attitude zijn vooral gevoelig voor gevaren die de maatschappij in haar geheel bedreigen, zoals economische crisis, immigratie of terrorisme', legt Onraet uit. Het onderzoek doet een beroep op een lange traditie van studies, maar doorbreekt wel een aantal clichés. 'Traditioneel werden mensen met een rechtse attitude versleten voor probleemgevallen', vertelt professor sociale psychologie Alain Van Hiel (UGent), die het doctoraat begeleidde. 'Het waren zogezegd mensen met een laag psychisch welzijn, die door diepgewortelde angsten worden verteerd en fundamenteel ongelukkig zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat dat allerminst het geval is.' N-VA Of Vlaanderen electoraal verrechtst, betwijfelt Van Hiel ten zeerste. 'Het politieke spectrum is de voorbije jaren in zijn geheel naar rechts verschoven. Men is vandaag bijvoorbeeld een stuk kritischer voor immigratie, ook ter linkerzijde. Dat geldt niet alleen voor België maar voor nagenoeg heel Europa. De N-VA heet dan wel een rechtse partij te zijn, maar ze heeft wel evenwichtig campagne gevoerd. Met een slogan als "de kracht van verandering" appelleerde de partij ook aan de typisch linkse wens van verandering, terwijl de rechtse kiezer inhoudelijk bediend werd.' (JZ)