Uit archeologisch onderzoek van graftombes blijkt dat 2.300 jaar geleden de Grieken al zware bezuinigingsmaatregelen moesten ondergaan.
De Griekse archeoloog Manthos Besios legde twee graftombes bloot uit de vierde en derde eeuw voor Christus op de plaats waar zich het oude Pydnas bevond in centraal-Macedonië.

De tombes uit de vierde eeuw die ongeschonden bleven, bevatten gouden juwelen en ivoren objecten. Minder dan een eeuw later bleken de tombes soberder en kleiner en waren de offers in rook opgegaan, legt de archeoloog uit in de Griekse krant Ta Nea.

"Aan het einde van de vierde eeuw had de prefect Demetrios van Phalerum, die was benoemd door koning Cassandra, het verbod
uitgevaardigd op de bouw van weelderige grafconstructies en een beperking opgelegd op verspilling bij begrafenisplechtigheden", stelt Besios.

"Het was in zekere zin zoals de periode die we nu meemaken (...) Indien je de huidige toestand wil vergelijken met die uit de Oudheid, zet dan Cassandra in de plaats van het IMF en Demetrios van Phalerum in de plaats van de premier of de minister van Financiën", besluit de archeoloog.

Uit archeologisch onderzoek van graftombes blijkt dat 2.300 jaar geleden de Grieken al zware bezuinigingsmaatregelen moesten ondergaan. De Griekse archeoloog Manthos Besios legde twee graftombes bloot uit de vierde en derde eeuw voor Christus op de plaats waar zich het oude Pydnas bevond in centraal-Macedonië. De tombes uit de vierde eeuw die ongeschonden bleven, bevatten gouden juwelen en ivoren objecten. Minder dan een eeuw later bleken de tombes soberder en kleiner en waren de offers in rook opgegaan, legt de archeoloog uit in de Griekse krant Ta Nea. "Aan het einde van de vierde eeuw had de prefect Demetrios van Phalerum, die was benoemd door koning Cassandra, het verbod uitgevaardigd op de bouw van weelderige grafconstructies en een beperking opgelegd op verspilling bij begrafenisplechtigheden", stelt Besios. "Het was in zekere zin zoals de periode die we nu meemaken (...) Indien je de huidige toestand wil vergelijken met die uit de Oudheid, zet dan Cassandra in de plaats van het IMF en Demetrios van Phalerum in de plaats van de premier of de minister van Financiën", besluit de archeoloog.