Voor de bouw van de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT), de grootste sterrenkijker ter wereld, moet de bergtop van de 3064 meter hoge Cerro Armazones in de Atacama in Chili ongeveer 40 meter kleiner gemaakt worden. Ongeveer een miljoen ton gesteente gaat aan gruzelementen.

Een eerste knal werd donderdag uitgevoerd. Daarbij werd 5.000 kubieke meter van de in totaal 220.000 kubieke meter gesteente verwijderd. Uiteindelijk moet een platform van 300 op 150 meter vrijkomen.

Het complex verrijst in de Chileense woestijn, omdat de lucht daar gortdroog is en het vrijwel elke nacht onbewolkt is. Wetenschappers kunnen dus ongehinderd naar de sterrenhemel kijken.

De E-ELT moet rond 2020 klaar zijn en kost ongeveer 1 miljard euro. De telescoop kan onder meer helpen bij de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel waar misschien leven mogelijk is.(TE)

Voor de bouw van de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT), de grootste sterrenkijker ter wereld, moet de bergtop van de 3064 meter hoge Cerro Armazones in de Atacama in Chili ongeveer 40 meter kleiner gemaakt worden. Ongeveer een miljoen ton gesteente gaat aan gruzelementen. Een eerste knal werd donderdag uitgevoerd. Daarbij werd 5.000 kubieke meter van de in totaal 220.000 kubieke meter gesteente verwijderd. Uiteindelijk moet een platform van 300 op 150 meter vrijkomen. Het complex verrijst in de Chileense woestijn, omdat de lucht daar gortdroog is en het vrijwel elke nacht onbewolkt is. Wetenschappers kunnen dus ongehinderd naar de sterrenhemel kijken. De E-ELT moet rond 2020 klaar zijn en kost ongeveer 1 miljard euro. De telescoop kan onder meer helpen bij de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel waar misschien leven mogelijk is.(TE)