Wetenschappers van de British Geological Survey en de universiteit van Leicster hebben aan de hand van onderzoek van de isotopenwaarden van twee botten en twee tanden van koning Richard III een heel nieuw beeld kunnen vormen van 'de grootste schurkenkoning uit de Britse geschiedenis'.

De tests ontdekten aanzienlijke veranderingen in de alcoholconsumptie en het dieet van de koning nadat hij in 1483 tot koning van Engeland werd gekroond. Zo nam zijn alcoholinname met 25 procent toe en had hij een voorkeur voor exotische vogels zoals zwanen, kraanvogels en reigers op zijn bord, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Journal of Archaeological Science.

Naast een fles wijn per dag, dronk de laatste vorst van het Huis van York ook nog eens heel wat bier omdat hij, net als andere edelen uit zijn tijd, de lokale watertoevoer niet vertrouwde.

'Het chemisch onderzoek onthult dat het dieet van Richard als koning heel wat rijker was dan andere hooggeplaatsten in de late Middeleeuwen', zegt Angela Lamb, een van de wetenschappers die aan het project meewerkten.

De fout van Shakespeare

Eerder onderzoek van de botten van Richard wees ook al uit dat de koning geen bochel had, zoals Shakespeare 400 jaar geleden schreef. Richard leed aan ruggengraatsverkromming, maar was geen lookalike van Victor Hugo's beroemde Bultenaar. Mits een beetje gepaste kledij zou niemand van zijn tijdgenoten dat hebben gemerkt. De kromming was ook onvoldoende groot opdat Richard geen paard zou kunnen rijden.

Bij Shakespeare werd Richard echter een kreupele "bunch-backed" (bultdrager). In het stuk 'Henry VI' komt Richard ook aan bod. Daar wordt hij driemaal omschreven met het epitheton "crookback" (gebochelde). De bard van Stratford legt Richard zelfs de woorden in de mond: (ik heb) "een berg op mijn rug".

Koning Richard III stierf in 1485 op 32-jarige leeftijd tijdens de Slag bij Bosworth. Zijn overblijfselen werden recent ontdekt onder een parking in Leicester. Op 26 maart 2015 wordt de koning opnieuw begraven, ditmaal in de kathedraal van Leicester en met iets meer luister dan 530 jaar geleden.

Wetenschappers van de British Geological Survey en de universiteit van Leicster hebben aan de hand van onderzoek van de isotopenwaarden van twee botten en twee tanden van koning Richard III een heel nieuw beeld kunnen vormen van 'de grootste schurkenkoning uit de Britse geschiedenis'. De tests ontdekten aanzienlijke veranderingen in de alcoholconsumptie en het dieet van de koning nadat hij in 1483 tot koning van Engeland werd gekroond. Zo nam zijn alcoholinname met 25 procent toe en had hij een voorkeur voor exotische vogels zoals zwanen, kraanvogels en reigers op zijn bord, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Journal of Archaeological Science. Naast een fles wijn per dag, dronk de laatste vorst van het Huis van York ook nog eens heel wat bier omdat hij, net als andere edelen uit zijn tijd, de lokale watertoevoer niet vertrouwde.'Het chemisch onderzoek onthult dat het dieet van Richard als koning heel wat rijker was dan andere hooggeplaatsten in de late Middeleeuwen', zegt Angela Lamb, een van de wetenschappers die aan het project meewerkten.Eerder onderzoek van de botten van Richard wees ook al uit dat de koning geen bochel had, zoals Shakespeare 400 jaar geleden schreef. Richard leed aan ruggengraatsverkromming, maar was geen lookalike van Victor Hugo's beroemde Bultenaar. Mits een beetje gepaste kledij zou niemand van zijn tijdgenoten dat hebben gemerkt. De kromming was ook onvoldoende groot opdat Richard geen paard zou kunnen rijden.Bij Shakespeare werd Richard echter een kreupele "bunch-backed" (bultdrager). In het stuk 'Henry VI' komt Richard ook aan bod. Daar wordt hij driemaal omschreven met het epitheton "crookback" (gebochelde). De bard van Stratford legt Richard zelfs de woorden in de mond: (ik heb) "een berg op mijn rug".Koning Richard III stierf in 1485 op 32-jarige leeftijd tijdens de Slag bij Bosworth. Zijn overblijfselen werden recent ontdekt onder een parking in Leicester. Op 26 maart 2015 wordt de koning opnieuw begraven, ditmaal in de kathedraal van Leicester en met iets meer luister dan 530 jaar geleden.