Baby’s krijgen nuttige bacteriën dankzij borstvoeding

Een baby krijgt via borstvoeding een grote lading nuttige darmbacteriën binnen, die hem ook meer weerstand biedt tegen ziektes.

Wij hebben bacteriën nodig om te kunnen overleven.Darmbacteriën vooral, want we zijn voor een succesvolle vertering deels afhankelijk van de massa wezentjes die in onze darm een zalig onderkomen hebben gevonden.

Vanaf zijn geboorte krijgt een baby met de borstvoeding ladingen van die bacteriën binnen, zodat zijn darmflora zich kan beginnen ontwikkelen. Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Genome Biology heeft aangetoond dat baby’s die borstvoeding krijgen, een veel bredere waaier aan bacteriën in hun darm hebben dan baby’tjes die het met flessenmelk moeten stellen.

Anderzijds vonden wetenschappers in baby’s aan de borst ook veel genen die geassocieerd zijn met kwalijke bacteriën, zoals genen die instaan voor weerstand tegen antibiotica. De baby’s reageerden daar echter op door een verhoogde activiteit van hun eigen afweer.

Borstvoeding stimuleert dus niet alleen de ontwikkeling van de darmflora, maar zwengelt eveneens het afweersysteem aan. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je voor te bereiden op de grote boze wereld. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content