Wetenschappers zijn sinds kort in staat zo intensief naar een baby in de baarmoeder te kijken, dat ze gelaatsuitdrukkingen kunnen onderscheiden. Dat meldt het vakblad Public Library of Science ONE. Bij baby's vanaf 24 weken kunnen ze uitdrukkingen zien die overeenstemmen met lachen of wenen. De waarnemingen gebeuren door het maken van gesofisticeerde scans van een foetus.

Naarmate een zwangerschap vordert, worden de expressies complexer. In het begin van de waarnemingen blijkt een foetus nog maar in staat één spier van zijn gezicht tegelijk te bewegen, zoals het strekken van een lip of het openen van de mond. Maar vanaf 35 weken kan hij al tegelijk lippen, wenkbrauwen en de neus bewegen. Zo wordt het gemakkelijker er expressies in te herkennen. Een baby wordt zo geleidelijk voorbereid op zijn leven na de geboorte, waarbij gezichtsuitdrukkingen uitermate belangrijk zijn om te laten zien wat hij wil.

De auteurs van de studie benadrukken dat het vooralsnog niet duidelijk is of hier meer aan de orde is dan gewoon het oefenen van spieren zonder dat er echte emoties aan gekoppeld worden. Een baby in de baarmoeder oefent, bijvoorbeeld, ook zijn longspieren, ondanks het feit dat hij nog niet kan ademen. Het is dus niet duidelijk of een baby in de baarmoeder ook effectief weent of lacht. (DD)

Wetenschappers zijn sinds kort in staat zo intensief naar een baby in de baarmoeder te kijken, dat ze gelaatsuitdrukkingen kunnen onderscheiden. Dat meldt het vakblad Public Library of Science ONE. Bij baby's vanaf 24 weken kunnen ze uitdrukkingen zien die overeenstemmen met lachen of wenen. De waarnemingen gebeuren door het maken van gesofisticeerde scans van een foetus. Naarmate een zwangerschap vordert, worden de expressies complexer. In het begin van de waarnemingen blijkt een foetus nog maar in staat één spier van zijn gezicht tegelijk te bewegen, zoals het strekken van een lip of het openen van de mond. Maar vanaf 35 weken kan hij al tegelijk lippen, wenkbrauwen en de neus bewegen. Zo wordt het gemakkelijker er expressies in te herkennen. Een baby wordt zo geleidelijk voorbereid op zijn leven na de geboorte, waarbij gezichtsuitdrukkingen uitermate belangrijk zijn om te laten zien wat hij wil. De auteurs van de studie benadrukken dat het vooralsnog niet duidelijk is of hier meer aan de orde is dan gewoon het oefenen van spieren zonder dat er echte emoties aan gekoppeld worden. Een baby in de baarmoeder oefent, bijvoorbeeld, ook zijn longspieren, ondanks het feit dat hij nog niet kan ademen. Het is dus niet duidelijk of een baby in de baarmoeder ook effectief weent of lacht. (DD)