Baby's geboren in een periode van economische groei hebben meer kans om als intelligente volwassenen door het leven te gaan. Zelfs de gebeurtenissen van de eerste levensmaanden hebben al een beslissende invloed op de fysieke en cognitieve vorming van een mens. Dat zegt Gabriele Doblhammer, die het Rostocks Centrum voor de Studie van Demografische Veranderingen leidt.

Slechte voeding

Doblhammer wijt dat onder meer aan het feit dat in crisistijden de voeding slechter is en dat infectieziekten vaker voorkomen. Bovendien worden mensen dan aan meer stress blootgesteld, wat zijn effecten kan hebben op de verhouding tussen kind en ouder.

In een studie hebben Doblhammer en onderzoekers van de universiteit van Mannheim en het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten mensen uit tien Europese landen onderzocht die in de eerste helft van de 20e eeuw geboren zijn. Daaruit bleek dat volwassenen die ter wereld kwamen in hoogconjunctuur over betere verbale vaardigheden en een beter geheugen beschikken en in het algemeen betere cognitieve prestaties leveren dan volwassenen die in crisisjaren opgroeiden.

Geestelijke capaciteit

De onderzoekster benadrukte dat een recessie nu niet meer de kracht heeft van bijvoorbeeld de wereldwijde economische crisis van de jaren 30. Of ook de huidige recessie de geestelijke capaciteit zo sterk kan beïnvloeden, laat zich wetenschappelijk echter nog niet verklaren. (Belga/AVE)

Baby's geboren in een periode van economische groei hebben meer kans om als intelligente volwassenen door het leven te gaan. Zelfs de gebeurtenissen van de eerste levensmaanden hebben al een beslissende invloed op de fysieke en cognitieve vorming van een mens. Dat zegt Gabriele Doblhammer, die het Rostocks Centrum voor de Studie van Demografische Veranderingen leidt.Doblhammer wijt dat onder meer aan het feit dat in crisistijden de voeding slechter is en dat infectieziekten vaker voorkomen. Bovendien worden mensen dan aan meer stress blootgesteld, wat zijn effecten kan hebben op de verhouding tussen kind en ouder. In een studie hebben Doblhammer en onderzoekers van de universiteit van Mannheim en het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten mensen uit tien Europese landen onderzocht die in de eerste helft van de 20e eeuw geboren zijn. Daaruit bleek dat volwassenen die ter wereld kwamen in hoogconjunctuur over betere verbale vaardigheden en een beter geheugen beschikken en in het algemeen betere cognitieve prestaties leveren dan volwassenen die in crisisjaren opgroeiden. De onderzoekster benadrukte dat een recessie nu niet meer de kracht heeft van bijvoorbeeld de wereldwijde economische crisis van de jaren 30. Of ook de huidige recessie de geestelijke capaciteit zo sterk kan beïnvloeden, laat zich wetenschappelijk echter nog niet verklaren. (Belga/AVE)