In principe was dit de laatste reis van de Atlantis. Het ISS kreeg van de Atlantis een nieuwe, Russische, koppelings- en researchmodule. En tijdens drie ruimtewandelingen van in totaal meer dan 21 uur werden onderhoudswerken uigevoerd. De Atlantis heeft 7 dagen en 54 minuten aan het ISS gehangen.

Het betrof de 132ste shuttlemissie en de 32ste van de Atlantis die 25 jaar dienst heeft gedaan. De Alantis is het ruimteschip waarmee Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte is geworden.

De shuttle is in totaal 294 dagen in de ruimte geweest, goed voor 4.648 baantjes rondom onze planeet.

De Atlantis gaat evenwel nog niet meteen naar het museum, want het ruimteveer wordt nog klaargemaakt als "reddingssloep" voor het geval er iets ernstigs mis zou gaan met de twee laatste shuttlemissies naar het ISS.

Bovendien is er speculatie dat de NASA alsnog minstens één extra-vlucht van een ruimteveer naar het ISS zou toevoegen.

Mythische impact op ruimtevaart

Atlantis heeft ruimschoots zijn stempel gedrukt op de ruimtevaart. De eerste vlucht was op 3 oktober 1985.

In 1995 was de Atlantis de eerste Amerikaanse spaceshuttle die koppelde aan het toenmalige Russische ruimtestation Mir. Het exploot had ook politiek belang want het was een duidelijk signaal dat de Koude Oorlog voorbij was en dat voor ruimtevaart voortaan het motto samenwerking gold in plaats van competitie.

De Atlantis lanceerde in 1989 de Galileosonde naar Jupiter, en de Magellansonde naar Venus. Galileo betekende een omwenteling van de kennis rondom het Joviaanse systeem. Het was ook de Atlantis die vorig jaar een laatste servicebezoek bracht aan de Hubble Ruimtetelescoop die zonder de geslaagde ingreep ruimteschroot zou zijn geworden.

De Atlantis bracht begin februari 2008 het Europese lab Columbus naar het ISS, om daar vorig jaar als tijdelijk "kantoor" van Frank De Winne te dienen.

In principe was dit de laatste reis van de Atlantis. Het ISS kreeg van de Atlantis een nieuwe, Russische, koppelings- en researchmodule. En tijdens drie ruimtewandelingen van in totaal meer dan 21 uur werden onderhoudswerken uigevoerd. De Atlantis heeft 7 dagen en 54 minuten aan het ISS gehangen. Het betrof de 132ste shuttlemissie en de 32ste van de Atlantis die 25 jaar dienst heeft gedaan. De Alantis is het ruimteschip waarmee Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte is geworden. De shuttle is in totaal 294 dagen in de ruimte geweest, goed voor 4.648 baantjes rondom onze planeet. De Atlantis gaat evenwel nog niet meteen naar het museum, want het ruimteveer wordt nog klaargemaakt als "reddingssloep" voor het geval er iets ernstigs mis zou gaan met de twee laatste shuttlemissies naar het ISS. Bovendien is er speculatie dat de NASA alsnog minstens één extra-vlucht van een ruimteveer naar het ISS zou toevoegen. Mythische impact op ruimtevaart Atlantis heeft ruimschoots zijn stempel gedrukt op de ruimtevaart. De eerste vlucht was op 3 oktober 1985. In 1995 was de Atlantis de eerste Amerikaanse spaceshuttle die koppelde aan het toenmalige Russische ruimtestation Mir. Het exploot had ook politiek belang want het was een duidelijk signaal dat de Koude Oorlog voorbij was en dat voor ruimtevaart voortaan het motto samenwerking gold in plaats van competitie. De Atlantis lanceerde in 1989 de Galileosonde naar Jupiter, en de Magellansonde naar Venus. Galileo betekende een omwenteling van de kennis rondom het Joviaanse systeem. Het was ook de Atlantis die vorig jaar een laatste servicebezoek bracht aan de Hubble Ruimtetelescoop die zonder de geslaagde ingreep ruimteschroot zou zijn geworden. De Atlantis bracht begin februari 2008 het Europese lab Columbus naar het ISS, om daar vorig jaar als tijdelijk "kantoor" van Frank De Winne te dienen.