Virts en zijn collega Barry Wilmore werkten buiten het ISS om de aanhechting van nieuwe koppelingspoorten ten behoeve van nieuwe Amerikaanse vrachtruimteschepen voor te bereiden. Eenmaal de succesvolle ruimtewandeling achter de rug was bleek er wat water in de helm van Virts te zitten. Het was geen drinkwater, het had volgens Virst een 'scheikundige smaak'. Naar verluidt is de astronaut niet in gevaar geweest.

Koelsysteem

Wilmore droeg tijdens het uitje van zaterdag en woensdag een nieuw pak, terwijl Virts een uitrusting torstte waarin een verdacht onderdeel van het koelsysteem was vervangen - wellicht ligt daar de verklaring.

In de zomer van 2013 is de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna verdronken tijdens een ruimtewandeling toen zijn helm vol water liep. Hij moest halsoverkop weer naar binnen zweven. In december 2013 was een soortgelijk probleem als Virts meemaakte, en het stelde zich op ongeveer hetzelfde tijdstip in de globale chronologie van de ruimtewandeling.

Uitstel

De uitjes van zaterdag en woensdag waren reeds met een dag uitgesteld uit bezorgdheid omtrent de veiligheid van het ruimtepak.

De derde ruimtewandeling ter voorbereiding van de nieuwe koppelingspoorten dreigt eveneens uitstel op te lopen. Vrijdag zou daaromtrent meer duidelijkheid komen. (Belga/KVDA)

Virts en zijn collega Barry Wilmore werkten buiten het ISS om de aanhechting van nieuwe koppelingspoorten ten behoeve van nieuwe Amerikaanse vrachtruimteschepen voor te bereiden. Eenmaal de succesvolle ruimtewandeling achter de rug was bleek er wat water in de helm van Virts te zitten. Het was geen drinkwater, het had volgens Virst een 'scheikundige smaak'. Naar verluidt is de astronaut niet in gevaar geweest. Wilmore droeg tijdens het uitje van zaterdag en woensdag een nieuw pak, terwijl Virts een uitrusting torstte waarin een verdacht onderdeel van het koelsysteem was vervangen - wellicht ligt daar de verklaring. In de zomer van 2013 is de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna verdronken tijdens een ruimtewandeling toen zijn helm vol water liep. Hij moest halsoverkop weer naar binnen zweven. In december 2013 was een soortgelijk probleem als Virts meemaakte, en het stelde zich op ongeveer hetzelfde tijdstip in de globale chronologie van de ruimtewandeling. De uitjes van zaterdag en woensdag waren reeds met een dag uitgesteld uit bezorgdheid omtrent de veiligheid van het ruimtepak. De derde ruimtewandeling ter voorbereiding van de nieuwe koppelingspoorten dreigt eveneens uitstel op te lopen. Vrijdag zou daaromtrent meer duidelijkheid komen. (Belga/KVDA)