Archeologen hebben een macabere vondst gedaan op het Zweedse eiland Öland. In de ruïnes van een fort uit de 5de eeuw troffen ze de slachtoffers aan van een bloedbad. Tot dusver hebben de archeologen geen verklaring voor de vreemde ontdekking, die nu al het 'Zweedse Pompeï' wordt genoemd.

De groep archeologen was in samenwerking met de universiteit van Lund al drie jaar bezig met opgravingen op Öland. Ze voerden er een onderzoek naar de Grote Volksverhuizing in Scandinavië. Opgejaagd door de Hunnen trokken in de 5de eeuw verschillende Germaanse stammen het West-Romeinse Rijk binnen. Dat leidde tot de val van Rome in 476.

In die tijd werden de doden doorgaans verbrand. De onderzoekers waren dus verbaasd toen ze de geraamtes in het fort aantroffen. Ze hebben al vijf lichamen ontdekt en ze vermoeden dat er nog tientallen skeletten in de grond moeten steken.

Bevroren moment

Ooit moet er een bloeiende gemeenschap hebben geleefd in de nederzetting. Maar net zoals in het antieke Pompeï is de tijd er op een zeker moment stilgezet. Dat er bovendien zelfs sieraden in het fort werden gevonden, wijst er volgens de onderzoekers op dat na het voorval geen levende ziel nog voet durfde te zetten in het fort.

Het eerste geraamte dat de archeologen opgroeven, vertoonde een grote barst in de schedel. Wellicht werd het hoofd ingeslagen met een zwaard. Ook bij de andere lichamen werden sporen van geweld aangetroffen. De onderzoekers menen daarom dat de inwoners van het fort terecht zijn gekomen in een hinderlaag.

Mysterie

Toch tasten de onderzoekers nog steeds in het duister over het motief voor de aanval. Omdat er op de archeologische vindplaats sieraden zijn aangetroffen, is het bloedbad vermoedelijk niet door plunderaars aangericht. De daders hebben ook geen aanwijzingen achtergelaten.

Niettemin zijn de archeologen heel enthousiast over de vondst. Doordat de vindplaats zo goed bewaard is gebleven, biedt ze een zeldzaam unieke kijk op het alledaagse leven in de 5de eeuw. (YD)

Archeologen hebben een macabere vondst gedaan op het Zweedse eiland Öland. In de ruïnes van een fort uit de 5de eeuw troffen ze de slachtoffers aan van een bloedbad. Tot dusver hebben de archeologen geen verklaring voor de vreemde ontdekking, die nu al het 'Zweedse Pompeï' wordt genoemd.De groep archeologen was in samenwerking met de universiteit van Lund al drie jaar bezig met opgravingen op Öland. Ze voerden er een onderzoek naar de Grote Volksverhuizing in Scandinavië. Opgejaagd door de Hunnen trokken in de 5de eeuw verschillende Germaanse stammen het West-Romeinse Rijk binnen. Dat leidde tot de val van Rome in 476.In die tijd werden de doden doorgaans verbrand. De onderzoekers waren dus verbaasd toen ze de geraamtes in het fort aantroffen. Ze hebben al vijf lichamen ontdekt en ze vermoeden dat er nog tientallen skeletten in de grond moeten steken.Bevroren momentOoit moet er een bloeiende gemeenschap hebben geleefd in de nederzetting. Maar net zoals in het antieke Pompeï is de tijd er op een zeker moment stilgezet. Dat er bovendien zelfs sieraden in het fort werden gevonden, wijst er volgens de onderzoekers op dat na het voorval geen levende ziel nog voet durfde te zetten in het fort.Het eerste geraamte dat de archeologen opgroeven, vertoonde een grote barst in de schedel. Wellicht werd het hoofd ingeslagen met een zwaard. Ook bij de andere lichamen werden sporen van geweld aangetroffen. De onderzoekers menen daarom dat de inwoners van het fort terecht zijn gekomen in een hinderlaag.MysterieToch tasten de onderzoekers nog steeds in het duister over het motief voor de aanval. Omdat er op de archeologische vindplaats sieraden zijn aangetroffen, is het bloedbad vermoedelijk niet door plunderaars aangericht. De daders hebben ook geen aanwijzingen achtergelaten.Niettemin zijn de archeologen heel enthousiast over de vondst. Doordat de vindplaats zo goed bewaard is gebleven, biedt ze een zeldzaam unieke kijk op het alledaagse leven in de 5de eeuw. (YD)