Een onderzoeksteam van het Archeologisch Instituut en het Nationale Museum van Geschiedenis in Cluj onderzoekt de site van een voormalig Dominicaans klooster in Cluj in het noordwesten van Roemenië. De opgravingen maken deel uit van een restauratieproject van het middeleeuws klooster. Maar tijdens de opgravingen zijn de archeologen op een fascinerend liefdesverhaal gebotst.

'Verbondenheid die dood overstijgt'

De archeologen vonden twee skeletten, een man en een vrouw, die in eenzelfde kist waren begraven. De beenderen zijn van een jong koppel van ongeveer 30 jaar oud, zegt het hoofd van het archeologisch team Adrian Rusu aan de nieuwssite Romanian Insider. "De man en vrouw moeten ongeveer 500 jaar geleden gestorven zijn. Het vreemde is echter dat ze samen begraven zijn in één kist. Met de hoofden naar elkaar gericht en de handen in elkaar gehaakt. Het drukt een verbondenheid uit die de dood overstijgt."

De man moet om het leven gekomen zijn door een ongeluk. "Zijn borstbeen was gebroken. Waarschijnlijk door een slag van een stomp voorwerp", vertelt Rusu. "De vrouw die samen met hem begraven werd, is aan een hartaanval gestorven."

De archeologen beschouwen hun vondst als het ultieme liefdesverhaal. Een jonge man die in een tragisch ongeluk om het leven kwam. Zijn geliefde die vervolgens sterft aan een gebroken hart en hem vergezelt in het graf. De skeletten werden door het archeologisch team dan ook zeer toepasselijk 'Romeo en Julia' gedoopt, naar het gelijknamige liefdesverhaal van William Shakespeare.

Rijke klasse

Het graf werd gevonden dicht bij het middeleeuwse klooster in Cluj. Omdat dit zeer typerend is voor de periode tussen 1450 en 1550 veronderstellen de archeologen dan ook dat het jonge koppel in die tijd leefde. Uit de positie van het graf werd daarnaast ook afgeleid dat het stel tot de rijkere klasse behoorde. "Enkel mensen met een bevoorrechte positie werden in die tijd in de buurt van een klooster begraven", verklaart Rusu.

In de buurt van het 'Romeo en Julia'-graf werden reeds twee andere skeletten opgegraven. Waaronder de beenderen van een kind en een vierde onvolledig skelet. Hieruit leidt het team van archeologen af dat ze op het kerkhof van het klooster gebotst zijn. (LS)

Een onderzoeksteam van het Archeologisch Instituut en het Nationale Museum van Geschiedenis in Cluj onderzoekt de site van een voormalig Dominicaans klooster in Cluj in het noordwesten van Roemenië. De opgravingen maken deel uit van een restauratieproject van het middeleeuws klooster. Maar tijdens de opgravingen zijn de archeologen op een fascinerend liefdesverhaal gebotst. 'Verbondenheid die dood overstijgt' De archeologen vonden twee skeletten, een man en een vrouw, die in eenzelfde kist waren begraven. De beenderen zijn van een jong koppel van ongeveer 30 jaar oud, zegt het hoofd van het archeologisch team Adrian Rusu aan de nieuwssite Romanian Insider. "De man en vrouw moeten ongeveer 500 jaar geleden gestorven zijn. Het vreemde is echter dat ze samen begraven zijn in één kist. Met de hoofden naar elkaar gericht en de handen in elkaar gehaakt. Het drukt een verbondenheid uit die de dood overstijgt." De man moet om het leven gekomen zijn door een ongeluk. "Zijn borstbeen was gebroken. Waarschijnlijk door een slag van een stomp voorwerp", vertelt Rusu. "De vrouw die samen met hem begraven werd, is aan een hartaanval gestorven." De archeologen beschouwen hun vondst als het ultieme liefdesverhaal. Een jonge man die in een tragisch ongeluk om het leven kwam. Zijn geliefde die vervolgens sterft aan een gebroken hart en hem vergezelt in het graf. De skeletten werden door het archeologisch team dan ook zeer toepasselijk 'Romeo en Julia' gedoopt, naar het gelijknamige liefdesverhaal van William Shakespeare. Rijke klasse Het graf werd gevonden dicht bij het middeleeuwse klooster in Cluj. Omdat dit zeer typerend is voor de periode tussen 1450 en 1550 veronderstellen de archeologen dan ook dat het jonge koppel in die tijd leefde. Uit de positie van het graf werd daarnaast ook afgeleid dat het stel tot de rijkere klasse behoorde. "Enkel mensen met een bevoorrechte positie werden in die tijd in de buurt van een klooster begraven", verklaart Rusu. In de buurt van het 'Romeo en Julia'-graf werden reeds twee andere skeletten opgegraven. Waaronder de beenderen van een kind en een vierde onvolledig skelet. Hieruit leidt het team van archeologen af dat ze op het kerkhof van het klooster gebotst zijn. (LS)