Een stuk van de appelboom die de basis vormde voor Isaac Newtons zwaartekrachttheorie maakt een historische trip naar de ruimte.
De Britse astronaut Piers Sellers zal tijdens zijn komende ruimtemissie naar het Internationaal Ruimtestation met het ruimteveer Atlantis een origineel stuk hout meenemen van de beroemde appelboom die de basis vormde voor de zwaartekrachttheorie van de Britse wetenschapper en wiskundige Sir Isaac Newton.
Het houtstukje, dat normaal bewaard wordt in de archieven van de Britse Royal Society, de Britse nationale academie voor wetenschappen, zal in de ruimte niet onderworpen zijn aan de zwaartekracht. “Als de boom nog een appel had, zou die appel niet naar beneden vallen”, aldus Sellers. “Ik ben ervan overtuigd dat Sir Isaac dit zelf wel had willen meemaken.”
Bijna 350 jaar geleden realiseerde Isaac Newton zich dat de zwaartekracht een kracht of aantrekking is tussen twee objecten en dat een object met een grote massa een grotere aantrekkingskracht uitoefent. Dat betekent dat de gigantische massa van de aarde andere objecten naar zich toetrekt. Dat is dus ook de reden waarom een appel naar beneden valt en niet blijft zweven in de lucht.
De Royal Society viert dit jaar haar 350e verjaardag. Naar aanleiding van die gebeurtenis werden in januari de 18e eeuwse documenten waarin het beroemde appelincident staat beschreven, online gezet.
De Atlantis gaat op 14 mei voor de laatste keer naar de ruimte. Er zullen zes astronauten aan boord zijn. Het stuk hout van de appelboom keert na zijn avontuur terug naar de archieven van de Royal Society.