Het antibioticum co-trimoxazole vermindert het overlijdensrisico bij Afrikaanse aidspatiënten van wie het immuunsysteem al ernstig is aangetast. Dat blijkt uit een studie bij 3.200 mensen in Oeganda en Zimbabwe.

Bij deelnemers die het goedkope antibioticum toegediend kregen in combinatie met anti-hiv-therapie daalde het risico op overlijden in de eerste drie maanden met 59 procent in vergelijking met deelnemers die geen co-trimoxazole namen.

Tot 72 weken na de start van de behandeling noteerden de onderzoekers een lagere kans op overlijden bij de groep die het antibioticum namen. Over heel de periode bedroeg die kans 35 procent.

Bij een behandeling zonder co-trimoxazole loopt het sterftecijfer op tot 26 procent tijdens het eerste jaar van de therapie.

Uit het recentste wereldaidsrapport van de Verenigde Naties blijkt dat wereldwijd 33,4 miljoen mensen besmet zijn met het hiv-virus. Twee derde daarvan leeft ten zuiden van de Sahara in Afrika.

Het antibioticum co-trimoxazole vermindert het overlijdensrisico bij Afrikaanse aidspatiënten van wie het immuunsysteem al ernstig is aangetast. Dat blijkt uit een studie bij 3.200 mensen in Oeganda en Zimbabwe. Bij deelnemers die het goedkope antibioticum toegediend kregen in combinatie met anti-hiv-therapie daalde het risico op overlijden in de eerste drie maanden met 59 procent in vergelijking met deelnemers die geen co-trimoxazole namen. Tot 72 weken na de start van de behandeling noteerden de onderzoekers een lagere kans op overlijden bij de groep die het antibioticum namen. Over heel de periode bedroeg die kans 35 procent. Bij een behandeling zonder co-trimoxazole loopt het sterftecijfer op tot 26 procent tijdens het eerste jaar van de therapie. Uit het recentste wereldaidsrapport van de Verenigde Naties blijkt dat wereldwijd 33,4 miljoen mensen besmet zijn met het hiv-virus. Twee derde daarvan leeft ten zuiden van de Sahara in Afrika.