Antibiotica doden meer nuttige bacteriën dan schadelijke virussen.

Het gebruik om bijna automatisch antibiotica voor te schrijven voor elke verkoudheid of griep die zich aandient, is gelukkig uit de dagelijkse praktijk van de doorsneehuisarts aan het verdwijnen. Antibiotica helpen namelijk niet in de strijd tegen die virussen.

Volgens de Proceedings of the National Academy of Sciences is er zelfs een negatief effect: antibiotica toedienen zou griepvirussen méér kansen geven om te floreren. Dat komt omdat antibiotica een ongewenst effect hebben, namelijk het doden van bacteriën die op natuurlijke wijze in onze darm leven. Sommige daarvan zijn nuttig omdat ze het afweersysteem alert houden tegen virale aanvallers. De antibiotica pakken in het geval van griep dus eerder de vrienden in ons lichaam aan dan de vijanden.

Het unieke aan de studie is dat kon worden aangetoond dat bacteriën in de darm een effect kunnen hebben op virussen in de longen. Vermoed wordt dat vooral lactobacillus-bacteriën daarin een rol spelen, via een nog niet opgehelderde invloed op de betaversie van de molecule interleukine-1 uit het afweersysteem. (DD)

Antibiotica doden meer nuttige bacteriën dan schadelijke virussen. Het gebruik om bijna automatisch antibiotica voor te schrijven voor elke verkoudheid of griep die zich aandient, is gelukkig uit de dagelijkse praktijk van de doorsneehuisarts aan het verdwijnen. Antibiotica helpen namelijk niet in de strijd tegen die virussen. Volgens de Proceedings of the National Academy of Sciences is er zelfs een negatief effect: antibiotica toedienen zou griepvirussen méér kansen geven om te floreren. Dat komt omdat antibiotica een ongewenst effect hebben, namelijk het doden van bacteriën die op natuurlijke wijze in onze darm leven. Sommige daarvan zijn nuttig omdat ze het afweersysteem alert houden tegen virale aanvallers. De antibiotica pakken in het geval van griep dus eerder de vrienden in ons lichaam aan dan de vijanden. Het unieke aan de studie is dat kon worden aangetoond dat bacteriën in de darm een effect kunnen hebben op virussen in de longen. Vermoed wordt dat vooral lactobacillus-bacteriën daarin een rol spelen, via een nog niet opgehelderde invloed op de betaversie van de molecule interleukine-1 uit het afweersysteem. (DD)