De temperatuur kwam in juli dit jaar met -92,9 nog eens aardig in de buurt van dat record in oostelijk Antarctica. Het record komt overigens niet in het Guinness Book of Records, aangezien het gemeten werd met een satelliet en niet met een grondstation. Het vorige record bedroeg -89,2 graden.

De meetresultaten werden voorgesteld op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco. "Dit is eerder iets wat je zou zien op een mooie zomerdag op de polen van Mars", zei Ted Scambos een onderzoeker van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center. "Ik ben ervan overtuigd dat dit de koudste plaatsen op aarde zijn."

Naaktlopen bij -73

Hoe -92,9 aanvoelt, weet niemand, omdat niemand ooit zo'n temperatuur heeft meegemaakt. Toch hebben de wetenschappers er enig idee van. In de buurt van de Zuidpool houden ze zich wel eens onledig door bij wijze van stunt gauw even naar buiten te rennen bij -73, zei Scambos. Die temperatuur spreekt tot de verbeelding omdat ze gelijkstaat met -100 graden Fahrenheit.

In ieder geval zou het geen goed idee zijn om jezelf langer dan een paar seconden aan dit soort kou bloot te stellen. Mensen die in Antarctica werken in min of meer vergelijkbare (maar nog steeds een stuk 'warmere') omstandigheden, ademen door en snorkel die door hun mouwen gaat, zodat de lucht onderweg kan opwarmen.

Extremen

De wetenschappers zeggen dat de meting van de satelliet wellicht een toevallige waarde is. Of het op die plek wel eens kouder is geweest weten we niet, omdat er voorheen niet gemeten was.

"Dit geeft een idee van de variatie van omstandigheden op aarde, waar we sommige plekken nog niet hebben kunnen observeren", zei Waleed Abdalati, een onderzoeker van de universiteit van Colorado.

De temperatuur kwam in juli dit jaar met -92,9 nog eens aardig in de buurt van dat record in oostelijk Antarctica. Het record komt overigens niet in het Guinness Book of Records, aangezien het gemeten werd met een satelliet en niet met een grondstation. Het vorige record bedroeg -89,2 graden.De meetresultaten werden voorgesteld op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco. "Dit is eerder iets wat je zou zien op een mooie zomerdag op de polen van Mars", zei Ted Scambos een onderzoeker van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center. "Ik ben ervan overtuigd dat dit de koudste plaatsen op aarde zijn."Hoe -92,9 aanvoelt, weet niemand, omdat niemand ooit zo'n temperatuur heeft meegemaakt. Toch hebben de wetenschappers er enig idee van. In de buurt van de Zuidpool houden ze zich wel eens onledig door bij wijze van stunt gauw even naar buiten te rennen bij -73, zei Scambos. Die temperatuur spreekt tot de verbeelding omdat ze gelijkstaat met -100 graden Fahrenheit. In ieder geval zou het geen goed idee zijn om jezelf langer dan een paar seconden aan dit soort kou bloot te stellen. Mensen die in Antarctica werken in min of meer vergelijkbare (maar nog steeds een stuk 'warmere') omstandigheden, ademen door en snorkel die door hun mouwen gaat, zodat de lucht onderweg kan opwarmen.De wetenschappers zeggen dat de meting van de satelliet wellicht een toevallige waarde is. Of het op die plek wel eens kouder is geweest weten we niet, omdat er voorheen niet gemeten was."Dit geeft een idee van de variatie van omstandigheden op aarde, waar we sommige plekken nog niet hebben kunnen observeren", zei Waleed Abdalati, een onderzoeker van de universiteit van Colorado.