De oprichter van webwinkelplatform Amazon, Jeff Bezos heeft woensdag aangekondigd voor ongeveer 1 miljard dollar aan aandelen van Amazon per jaar te gaan verkopen. Hiermee wil de miljardair zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin verder bekostigen, zo zei hij op een Amerikaans symposium over ruimtevaart in Colorado Springs..

Bezos, de op een na rijkste man ter wereld na Microsoft-oprichter Bill Gates, verwacht ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben voor de ontwikkeling van een raket die satellieten en op termijn mensen de ruimte in kan sturen.

Bezos wil dat de ruimtevaart uitgroeit tot het niveau van de huidige internetindustrie en een 'compleet nieuwe wereld creëert'. 'Ondernemers zullen opstaan vol creativiteit en dynamisme, je zal hetzelfde zien in de ruimte als wat ik de voorbije 20 jaar in de internetwereld heb gezien', aldus Bezos die al van zijn kindertijd ervan droomt om de ruimte te koloniseren. Hij wil bepaalde lessen die hij bij Amazon heeft geleerd toepassen op de ruimtevaart, vooral als het gaat over kosten drukken.

Blue Origin heeft zich tot doel gesteld om in 2018 de eerste elf minuten durende suborbitale ruimtevlucht voor betalende passagiers te lanceren.

Race to space

Een trip zou 300.000 dollar kosten, en volgens Bezos zullen de passagiers volop van hun reis kunnen genieten door de grote ramen in de New Shephard-capsule, aldus persagentschap Bloomberg. Het is de bedoeling om de kostprijs op termijn terug te brengen tot de prijs van een gewoon vliegtuigticket. Passagiers zouden uiteindelijk ook niet meer dan een dag training nodig moeten hebben.

Bezos is echter niet de enige met die ambitie. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-CEO Elon Musk, plant volgend jaar een ruimtetocht voor twee toeristen rond de maan.

Toch ziet Bezos dit niet als een nieuwe race to space: 'Ik herinner mijn team er steeds aan dat we niet aan het racen zijn. We zijn aan het testen. We zullen mensen vervoeren wanneer we klaar zijn en geen seconde sneller. Het is verkeerd om aan een deadline te denken als je het over een vliegend toestel hebt, zeker als je er mensen in zet.'

Bezos ziet trouwens nogal wat gelijkenissen met Musk. Net zoals de SpaceX-topman gelooft hij sterk in herbruikbare raketten: 'De ruimtevaartindustrie is te klein', klinkt het. 'Dat komt omdat we niet vaak vliegen. Als passagiersvluchten evenveel zouden kosten als in 1940, zou dat vandaag ook een kleine industrie zijn.'

Volgens Bezos zijn herbruikbare raketten de sleutel om 'miljoenen mensen in de ruimte te laten leven en werken'.

De oprichter van webwinkelplatform Amazon, Jeff Bezos heeft woensdag aangekondigd voor ongeveer 1 miljard dollar aan aandelen van Amazon per jaar te gaan verkopen. Hiermee wil de miljardair zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin verder bekostigen, zo zei hij op een Amerikaans symposium over ruimtevaart in Colorado Springs.. Bezos, de op een na rijkste man ter wereld na Microsoft-oprichter Bill Gates, verwacht ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben voor de ontwikkeling van een raket die satellieten en op termijn mensen de ruimte in kan sturen. Bezos wil dat de ruimtevaart uitgroeit tot het niveau van de huidige internetindustrie en een 'compleet nieuwe wereld creëert'. 'Ondernemers zullen opstaan vol creativiteit en dynamisme, je zal hetzelfde zien in de ruimte als wat ik de voorbije 20 jaar in de internetwereld heb gezien', aldus Bezos die al van zijn kindertijd ervan droomt om de ruimte te koloniseren. Hij wil bepaalde lessen die hij bij Amazon heeft geleerd toepassen op de ruimtevaart, vooral als het gaat over kosten drukken. Blue Origin heeft zich tot doel gesteld om in 2018 de eerste elf minuten durende suborbitale ruimtevlucht voor betalende passagiers te lanceren.Een trip zou 300.000 dollar kosten, en volgens Bezos zullen de passagiers volop van hun reis kunnen genieten door de grote ramen in de New Shephard-capsule, aldus persagentschap Bloomberg. Het is de bedoeling om de kostprijs op termijn terug te brengen tot de prijs van een gewoon vliegtuigticket. Passagiers zouden uiteindelijk ook niet meer dan een dag training nodig moeten hebben. Bezos is echter niet de enige met die ambitie. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-CEO Elon Musk, plant volgend jaar een ruimtetocht voor twee toeristen rond de maan. Toch ziet Bezos dit niet als een nieuwe race to space: 'Ik herinner mijn team er steeds aan dat we niet aan het racen zijn. We zijn aan het testen. We zullen mensen vervoeren wanneer we klaar zijn en geen seconde sneller. Het is verkeerd om aan een deadline te denken als je het over een vliegend toestel hebt, zeker als je er mensen in zet.'Bezos ziet trouwens nogal wat gelijkenissen met Musk. Net zoals de SpaceX-topman gelooft hij sterk in herbruikbare raketten: 'De ruimtevaartindustrie is te klein', klinkt het. 'Dat komt omdat we niet vaak vliegen. Als passagiersvluchten evenveel zouden kosten als in 1940, zou dat vandaag ook een kleine industrie zijn.'Volgens Bezos zijn herbruikbare raketten de sleutel om 'miljoenen mensen in de ruimte te laten leven en werken'.