Het ontstaan van de ziekte van Alzheimer is een ingewikkeld proces. Een sleutelrol is weggelegd voor het gamma-secretasecomplex: een serie eiwitten die verantwoordelijk is voor het knippen van andere eiwitten. Hun activiteit zou mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de problemen in de hersenen die tot de ziekte aanleiding geven.

Het complex bestaat uit vier subeenheden, waarvan de belangrijkste het preseniline lijkt te zijn, omdat dat het knipwerk vergemakkelijkt. Leen Bammens en haar collega's van het Laboratorium voor Neurodegeneratieve Ziektes van de Katholieke Universiteit Leuven stellen nu in de Journal of Biological Chemistry dat ze zicht hebben gekregen op de rol van de kleinste subeenheden.

Aanvankelijk werd gedacht dat die zogenaamde pen-2-eenheden vooral een structureel ondersteunende rol in het complex speelden. Maar de nieuwe inzichten tonen aan dat het eveneens een rol vervult in het stimuleren van de werking van het complex, net als het preseniline. Zijn structuur is te onregelmatig voor een puur ondersteunende functie.

Gamma-secretase is een belangrijk doelwit in de zoektocht naar efficiënte geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, precies omdat het zo belangrijk is in het knipwerk dat tot de problemen leidt.

Dirk Draulans

Het ontstaan van de ziekte van Alzheimer is een ingewikkeld proces. Een sleutelrol is weggelegd voor het gamma-secretasecomplex: een serie eiwitten die verantwoordelijk is voor het knippen van andere eiwitten. Hun activiteit zou mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de problemen in de hersenen die tot de ziekte aanleiding geven. Het complex bestaat uit vier subeenheden, waarvan de belangrijkste het preseniline lijkt te zijn, omdat dat het knipwerk vergemakkelijkt. Leen Bammens en haar collega's van het Laboratorium voor Neurodegeneratieve Ziektes van de Katholieke Universiteit Leuven stellen nu in de Journal of Biological Chemistry dat ze zicht hebben gekregen op de rol van de kleinste subeenheden. Aanvankelijk werd gedacht dat die zogenaamde pen-2-eenheden vooral een structureel ondersteunende rol in het complex speelden. Maar de nieuwe inzichten tonen aan dat het eveneens een rol vervult in het stimuleren van de werking van het complex, net als het preseniline. Zijn structuur is te onregelmatig voor een puur ondersteunende functie. Gamma-secretase is een belangrijk doelwit in de zoektocht naar efficiënte geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, precies omdat het zo belangrijk is in het knipwerk dat tot de problemen leidt. Dirk Draulans