Seropositieven vroeg(er) behandelen met aidsremmers vermindert het risico dat ze hun partner besmetten met het hiv-virus aanzienlijk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreide klinische studie.

Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times donderdag.

Als met het hiv-virus besmette mensen meteen aidsremmers krijgen, in plaats van te wachten tot hun immuniteitssysteem achteruit begint te gaan, is er 96 procent minder kans dat zij hun seksuele partner met het virus besmetten, luidt het. Het hiv-virus veroorzaakt aids, een ziekte die het immuniteitssysteem aantast.

De bevinding is zo overweldigend en overtuigend dat de klinische toevalsstudie, die tot 2015 zou duren, nu al wordt stopgezet. Hoewel de deelnemers voort worden opgevolgd, krijgen ze nu allen meteen aidsremmers.

Twee groepen
De studie omvatte 1.763 stellen in 14 steden over 4 continenten. Bij elk stel was iemand met hiv besmet, de partner niet.

Bij de helft van de stellen kreeg de geïnfecteerde partner aidsremmers van zodra was vastgesteld dat hij of zij positief testte op het hebben van het virus. Bij de andere helft startte de behandeling pas wanneer het immuniteitssysteem achteruit begon te gaan.

Bij 28 stellen raakte de andere partner tijdens het onderzoek besmet met een stam van hiv die genetisch bewezen van zijn of haar partner kwam. Van deze 28 infecties waren er 27 bij stellen van wie de geïnfecteerde partner nog geen behandeling kreeg. (Belga/KVDA)

Seropositieven vroeg(er) behandelen met aidsremmers vermindert het risico dat ze hun partner besmetten met het hiv-virus aanzienlijk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreide klinische studie. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times donderdag. Als met het hiv-virus besmette mensen meteen aidsremmers krijgen, in plaats van te wachten tot hun immuniteitssysteem achteruit begint te gaan, is er 96 procent minder kans dat zij hun seksuele partner met het virus besmetten, luidt het. Het hiv-virus veroorzaakt aids, een ziekte die het immuniteitssysteem aantast. De bevinding is zo overweldigend en overtuigend dat de klinische toevalsstudie, die tot 2015 zou duren, nu al wordt stopgezet. Hoewel de deelnemers voort worden opgevolgd, krijgen ze nu allen meteen aidsremmers. Twee groepen De studie omvatte 1.763 stellen in 14 steden over 4 continenten. Bij elk stel was iemand met hiv besmet, de partner niet. Bij de helft van de stellen kreeg de geïnfecteerde partner aidsremmers van zodra was vastgesteld dat hij of zij positief testte op het hebben van het virus. Bij de andere helft startte de behandeling pas wanneer het immuniteitssysteem achteruit begon te gaan. Bij 28 stellen raakte de andere partner tijdens het onderzoek besmet met een stam van hiv die genetisch bewezen van zijn of haar partner kwam. Van deze 28 infecties waren er 27 bij stellen van wie de geïnfecteerde partner nog geen behandeling kreeg. (Belga/KVDA)