Het is een wat exclusieve praktijk: een aardbei in een glas champagne laten vallen en zo mee opdrinken. Maar het kan een nuttige praktijk zijn. Want in het vakblad Public Library of Science ONE staat te lezen dat experimenten met ratten uitwijzen dat het eten van aardbeien de stress die alcohol in de maag veroorzaakt, kan terugdringen, meer bepaald door een effect op de maagwand.

Het gunstige effect zou toe te schrijven zijn aan chemische stoffen in de aardbeien, die de weerstand van het lichaam tegen potentieel schadelijke vrije zuurstofradicalen opdrijven.

De onderzoekers gingen nog een stapje verder door na te gaan of aardbeien ook gunstig zouden kunnen zijn in de strijd tegen maagzweren, en ja hoor: alvast bij ratten bleek de vorming van maagzweren te vertragen als ze een dieet rijk aan aardbeien kregen. In vele gevallen zou de vorming van maagzweren trouwens gestimuleerd worden door een overmatig alcoholverbruik.

Er wordt wel benadrukt dat het werk niet gezien mag worden als een middel om de schadelijke gevolgen van overmatig alcoholverbruik te vermijden, wel als een manier om stoffen op te sporen die schade in de maag kunnen beperken - stoffen die misschien zouden kunnen worden omgezet in geneesmiddelen. Maar of die boodschap zijn doel bereikt, is hoogst onwaarschijnlijk. Zeker omdat het eten van aardbeien op zichzelf al een aangename bezigheid is. (DD)

Het is een wat exclusieve praktijk: een aardbei in een glas champagne laten vallen en zo mee opdrinken. Maar het kan een nuttige praktijk zijn. Want in het vakblad Public Library of Science ONE staat te lezen dat experimenten met ratten uitwijzen dat het eten van aardbeien de stress die alcohol in de maag veroorzaakt, kan terugdringen, meer bepaald door een effect op de maagwand. Het gunstige effect zou toe te schrijven zijn aan chemische stoffen in de aardbeien, die de weerstand van het lichaam tegen potentieel schadelijke vrije zuurstofradicalen opdrijven. De onderzoekers gingen nog een stapje verder door na te gaan of aardbeien ook gunstig zouden kunnen zijn in de strijd tegen maagzweren, en ja hoor: alvast bij ratten bleek de vorming van maagzweren te vertragen als ze een dieet rijk aan aardbeien kregen. In vele gevallen zou de vorming van maagzweren trouwens gestimuleerd worden door een overmatig alcoholverbruik. Er wordt wel benadrukt dat het werk niet gezien mag worden als een middel om de schadelijke gevolgen van overmatig alcoholverbruik te vermijden, wel als een manier om stoffen op te sporen die schade in de maag kunnen beperken - stoffen die misschien zouden kunnen worden omgezet in geneesmiddelen. Maar of die boodschap zijn doel bereikt, is hoogst onwaarschijnlijk. Zeker omdat het eten van aardbeien op zichzelf al een aangename bezigheid is. (DD)