97 procent wetenschappers schrijft klimaatverandering toe aan mens

© Reuters

Bijna alle klimaatwetenschappelijke papers van de afgelopen 20 jaar leggen de oorzaak van de verandering van het klimaat bij de mens. Dat blijkt uit een analyse van de wetenschappelijke blog Skeptical Science.

Het team van Skeptical Science scande ruim 12.000 klimaatwetenschappelijke studies die tussen 1991 en 2011 verschenen in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften op de termen ‘global warming’ en ‘global climate change’. Studies waarin geen standpunt werd ingenomen over de oorzaken van klimaatverandering werden vervolgens weggelaten.

In 97,1 procent van de iets meer dan 4000 overgebleven studies wordt de mens als voornaamste oorzaak voor klimaatverandering aangeduid. Slechts in een kleine minderheid wordt de rol van de mens – expliciet of impliciet – verworpen of geminimaliseerd. De consensus blijkt ook te zijn toegenomen doorheen de jaren, met een piek (98 procent) in 2011.

‘Belangrijk voor beleid’

De auteurs wijzen op het belang van hun bevinden voor klimaatbeleid. ‘Mensen die zich bewust zijn van de wetenschappelijke consensus over de rol van de mens, zijn bijvoorbeeld meer geneigd om beleid te steunen gericht op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen’, schrijft Dana Nuccitelli van Skeptical Science in de Britse krant The Guardian.

‘Gevestigde waarden beseffen dat echter al lang en proberen bewust het publiek verkeerde informatie te voeden’, vervolgt Nuccitelli, verwijzend naar een gelekte memo van de Amerikaanse partijstrateeg Frank Lutz uit 2002. Lutz maande daarin Republikeinen aan om ‘van het gebrek aan wetenschappelijke zekerheid een hoofdthema te blijven maken in het klimaatdebat’.

Sarah PalinIn de Verenigde Staten is klimaatopwarming nog steeds een omstreden kwestie. Uit een peiling uit 2012 van het gerenommeerde Pew Research Center bleek dat minder dan de helft van de Amerikanen gelooft in een wetenschappelijke consensus.

Voormalig vicepresidentskandidate Sarah Palin zei in 2011 nog dat het debat moet draaien rond de vraag of klimaatverandering al dan niet deel uitmaakt ‘van de natuurlijke cyclus van klimaatveranderingen in de geschiedenis van de aarde’. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content