De kosmische 'Pilaren der Schepping' is een iconische astrofoto, genomen door ruimtetelescoop Hubble in 1995. De originele foto was al te zien in films, televisieprogramma's, op T-shirts, posters en kussens en zelfs op een postzegel.

Naar aanleiding van zijn 25e verjaardag ging Hubble op zoek naar zijn oude kennissen in de verre uithoeken van de Arendnevel op een afstand van 6.500 lichtjaar om opnieuw een foto te nemen.

De nieuwe foto werd onthuld op de jaarlijkse winterbijeenkomst van de American Astronomical Society en toont een nog scherper, breder en kleurrijker beeld van de drie massieve gaszuilen en hun omringende hemelburen dankzij de geüpgradede technologie van de in 2009 geïnstalleerde Wide Field Camera 3 van de Hubble. Ook is voor het eerst de sokkel van de koude gaskolommen te zien.

'Pilaren van Destructie'

De pilaren bestaan uit waterstofwolken met kosmisch stof en zijn de broedplaats van nieuwe sterren. Vandaar hun naam 'Pilaren der Schepping'. Al zouden ze evengoed 'Pilaren van Destructie' kunnen worden genoemd omdat ze langzaam aan het verdampen zijn in de ruimte. Al zit een nieuwe verjaardagsfoto over 20 jaar er wellicht nog wel in.

Het nieuwe plaatje biedt wetenschappers ook de kans om een vergelijking te maken met 20 jaar geleden en zo nieuwe inzichten te krijgen over de manier waarop sterren worden gevormd.

De kosmische 'Pilaren der Schepping' is een iconische astrofoto, genomen door ruimtetelescoop Hubble in 1995. De originele foto was al te zien in films, televisieprogramma's, op T-shirts, posters en kussens en zelfs op een postzegel. Naar aanleiding van zijn 25e verjaardag ging Hubble op zoek naar zijn oude kennissen in de verre uithoeken van de Arendnevel op een afstand van 6.500 lichtjaar om opnieuw een foto te nemen.De nieuwe foto werd onthuld op de jaarlijkse winterbijeenkomst van de American Astronomical Society en toont een nog scherper, breder en kleurrijker beeld van de drie massieve gaszuilen en hun omringende hemelburen dankzij de geüpgradede technologie van de in 2009 geïnstalleerde Wide Field Camera 3 van de Hubble. Ook is voor het eerst de sokkel van de koude gaskolommen te zien. De pilaren bestaan uit waterstofwolken met kosmisch stof en zijn de broedplaats van nieuwe sterren. Vandaar hun naam 'Pilaren der Schepping'. Al zouden ze evengoed 'Pilaren van Destructie' kunnen worden genoemd omdat ze langzaam aan het verdampen zijn in de ruimte. Al zit een nieuwe verjaardagsfoto over 20 jaar er wellicht nog wel in. Het nieuwe plaatje biedt wetenschappers ook de kans om een vergelijking te maken met 20 jaar geleden en zo nieuwe inzichten te krijgen over de manier waarop sterren worden gevormd.