2015 duurt op 30 juni één seconde langer

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

2015 wordt een extra lang jaar. Op 30 juni krijgen we er een seconde bij. Al is niet iedereen daar even gelukkig mee.

Deze zomer verwelkomen we een schrikkelseconde. Op 30 juni om 11:59:60 zullen alle klokken ter wereld samen de adem één seconde inhouden zodat de rotatie van de aarde kan worden gelijk gesteld met de atoomklok. 30 juni 2015 zal dus in plaats van 86.400 seconden 86.401 seconden tellen.

De atoomtijd is een constante, maar de rotatie van de aarde vertraagt elke dag met twee duizendsten van een seconde. Wetenschappers van het Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) in Frankrijk volgen de rotatie van de aarde op de voet en schakelen de tijden gelijk wanneer nodig.

Systeemcrash

Softwarebedrijven zijn minder gelukkig met de extra seconde in ons leven. Toen de schrikkelseconde in 2012 werd toegevoegd, crashten onder andere browser Mozilla en de netwerksites Foursquare en LinkedIn. Ook het besturingssysteem Linux en Java-programma’s ondervonden problemen.

Veel computersystemen maken gebruik van het Network Time Protocol (NTP) om gelijk te kunnen lopen met de atoomklok. Maar de meeste systemen zijn niet geprogrammeerd om om te gaan met een onverwachte extra seconde.

Schrikkeluur

De Verenigde Staten willen daarom af van schrikkelseconden omdat ze navigatie- en communicatiesystemen te veel verstoren. Tijdens de World Radiocommunication Conference in Genève in 2012 argumenteerden Amerikaanse afgevaardigden dat precies getimede geldtransfers verkeerd konden lopen als ze een seconde achterlopen.

Voorstanders vinden dat de link tussen ons concept van tijd en het opkomen en ondergaan van de zon behouden moet blijven. Wanneer die link wordt verbroken, kan ze immers nooit meer worden hersteld, want het toevoegen van een schrikkelminuut of -uur aan de tijd is haast onmogelijk.

Aarde draait weer sneller

De eerste schrikkelseconde werd in 1972 toegevoegd. Het is al de 26e keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurt, al komt het steeds minder voor. Van 1972 tot 1979 werd elk jaar minstens een seconde toegevoegd. In de jaren 80 gebeurde dat 6 keer. Sinds 1999 waren er maar 4 schrikkelseconden meer. Dat komt omdat de aarde opnieuw wat sneller is gaan draaien. Misschien moeten we dus ooit wel weer een seconde afgeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content