De werknemers van de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA) vonden ook overblijfselen van de zwaardriem en een stenen object, versierd met een ruwe schets van een menora, de Joodse zevenarmige kandelaar.

Volgens archeologen is de ontdekking gelinkt aan de grote opstand van de Joden tegen de Romeinen in 66 na christus. De IAA maakte het nieuws bovendien bekend op de vooravond van de 9e dag van de Hebreeuwse maand Av, de verjaardag van de vernietiging van de tweede Bijbelse tempel door de Romeinen

Toevluchtsoord

Eli Shukron leidt de opgravingen in goede banen. Hij deelde mee dat het zwaard tot een infanterist van een Romeins garnizoen behoorde, dat in het huidige Israël gelegerd was in het begin van de Joodse opstand tegen de Romeinen in 66 na Christus.

"De goede staat van het zwaard is opmerkelijk. Het is ongeveer 60 centimeter lang, maar ook lederen schede is goed bewaard gebleven. Leer vergaat immers snel", aldus Shukron.

De afwateringsgreppel waar het zwaard en de steen teruggevonden werden, deed dienst als een toevluchtsoord voor inwoners van Jeruzalem toen de tempel in 70 na Christus vernietigd werd.

Vasten

Zowel de eerste als de tweede Bijbelse tempel werden op hetzelfde ogenblik vernietigd: de negende dag van de Hebreeuwse maand Av, in 586 voor Christus en 70 na Christus.

Religieuze Joden herdenken die datum door te vasten. Zij starten maandag bij zonsondergang en stoppen dinsdag bij het ochtendgloren. (Belga/TE)

De werknemers van de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA) vonden ook overblijfselen van de zwaardriem en een stenen object, versierd met een ruwe schets van een menora, de Joodse zevenarmige kandelaar. Volgens archeologen is de ontdekking gelinkt aan de grote opstand van de Joden tegen de Romeinen in 66 na christus. De IAA maakte het nieuws bovendien bekend op de vooravond van de 9e dag van de Hebreeuwse maand Av, de verjaardag van de vernietiging van de tweede Bijbelse tempel door de Romeinen Toevluchtsoord Eli Shukron leidt de opgravingen in goede banen. Hij deelde mee dat het zwaard tot een infanterist van een Romeins garnizoen behoorde, dat in het huidige Israël gelegerd was in het begin van de Joodse opstand tegen de Romeinen in 66 na Christus. "De goede staat van het zwaard is opmerkelijk. Het is ongeveer 60 centimeter lang, maar ook lederen schede is goed bewaard gebleven. Leer vergaat immers snel", aldus Shukron. De afwateringsgreppel waar het zwaard en de steen teruggevonden werden, deed dienst als een toevluchtsoord voor inwoners van Jeruzalem toen de tempel in 70 na Christus vernietigd werd. Vasten Zowel de eerste als de tweede Bijbelse tempel werden op hetzelfde ogenblik vernietigd: de negende dag van de Hebreeuwse maand Av, in 586 voor Christus en 70 na Christus. Religieuze Joden herdenken die datum door te vasten. Zij starten maandag bij zonsondergang en stoppen dinsdag bij het ochtendgloren. (Belga/TE)