De sporen zijn de oudste aanwijzingen voor het rechtop lopen van de moderne mens en geven ons meer inzicht in de geschiedenis van het menselijke lopen.
Wetenschappers hebben in het noorden van Kenia voetafdrukken ontdekt die aantonen dat een voorouder van de mens 1,5 miljoen jaar geleden op eenzelfde manier als de huidige mens wandelde, met anatomisch identieke voeten.
De voetafdrukken, waaronder die van een kind, zijn achtergelaten in een modderige rivierbedding en zijn afkomstig van de Homo erectus, de voorouder van de Homo sapiens, zo staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’.
“Het was nogal eng om plots iets te ontdekken dat zo hard lijkt op iets wat je evengoed zelf zo’n 20 minuten geleden had kunnen maken in een natte ondergrond”, zegt archeoloog David Braun van de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika, aan Reuters. “Deze afdrukken konden net zo goed vandaag op het strand zijn gemaakt.”
De vondst is belangrijk omdat de voetafdrukken aantonen dat deze mensachtigen een grote teen hadden die parallel was met de andere tenen en dat ze een pas hadden die begint met het neerplanten van de hak om vervolgens langs de zool te rollen tot de tenen weer de grond verlaten, net zoals de mens en in tegenstelling tot apen.
De sporen zijn de oudste aanwijzingen voor het rechtop lopen van de moderne mens en geven ons meer inzicht in de geschiedenis van het menselijke lopen. Botten van voeten uit die tijd ontbreken immers omdat vleeseters graag handen en voeten eten.
In 1978 zijn in Tanzania de oudste voetafdrukken gevonden (3,7 miljoen jaar oud) van de Homo australopithecus, maar die liep vermoedelijk meer gebogen, omdat zijn voeten meer op die van apen leken.