1. In 1904 kreeg het Gentse Instituut voor Internationaal Recht de Nobelprijs voor de vrede voor het ontwikkelen van enkele standaardprincipes van het internationaal recht.
  2. Premier August Beernaert kreeg de vredesprijs in 1909 vanwege zijn pogingen om arbitrage toe te passen in internationale conflicten.
  3. De symbolistische toneelschrijver Maurice Maeterlinck was tot dusver de enige Belgische winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur.
  4. In 1913 kreeg Henri La Fontaine de vredesprijs voor zijn verdiensten als voorzitter van het Internationaal Bureau voor de Vrede.
  5. De arts Jules Bordet kreeg in 1919 de Nobelprijs voor de geneeskunde voor de ontdekking van het complement in het immuunsysteem.
  6. In 1938 kreeg Corneel Heymans de geneeskundeprijs voor zijn ontdekkingen in verband met carotide lichaampjes.
  7. Pater Dominique Pire ontving in 1958 de Nobelprijs voor de vrede voor het oprichten van de organisatie Vredeseilanden.
  8. In 1974 kregen Albert Claude en Christian de Duve de geneeskundeprijs voor het beschrijven van de structuur van organellen in de cel.
  9. De uit Rusland afkomstige Ilya Prigogine kreeg in 1977 de Nobelprijs voor de scheikunde voor zijn bijdrage aan de thermodynamica van niet-evenwichtsprocessen.
  10. In 2013 mag de fysicus François Englert naar Stockholm vanwege zijn bijdrage tot de ontdekking van het Higgs-deeltje. (YD)