In Zwitserland worden zondag rond de vijf miljoen stemgerechtigden opgeroepen om 200 afgevaardigden te kiezen voor de nationale raad -de grootste kamer van het parlement- en 45 vertegenwoordigers uit de kantons voor de Senaat.

Volgens recente peilingen kan de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) weer afgetekend de sterkste politieke macht worden en in de nationale raad met een lichte groei op ongeveer 28 procent van de stemmen uitkomen. Ook de de rechtsliberale FDP mag op stemmenwinst rekenen.

Vluchtelingencrisis

Ook al is Zwitserland niet echt een bestemming voor de duizenden vluchtelingen elke dag in Europa, toch heerst er onder de bevolking een zeker gevoel van onbehagen over de stijgende immigratie van de afgelopen jaren. In de Zwitserse media was er daarom sprake van een te verwachten politieke ruk naar rechts.

Volgens analisten zou er een lichte machtsverschuiving komen van centrumlinks naar centrumrechts. De sociaaldemocratische Partij van Zwitserland (SP) wordt daarbij opnieuw de op een na sterkste politieke kracht. Ze staat voor een nauwere samenwerking met de EU en een gematigde hervorming van het asielbeleid.

De deels rechtspopulistische SVP heeft benadrukt dat ze de instroom van buitenlanders in Zwitserland wil beperken, misbruiken in het asielbeleid uit de weg wil ruimen en een "aansluiting" van het Alpenland bij de EU wil verhinderen.

Eerste resultaten uit de kleinere van de 26 kantons worden in de namiddag verwacht, een volledige uitslag pas na middernacht. (Belga/BO)

In Zwitserland worden zondag rond de vijf miljoen stemgerechtigden opgeroepen om 200 afgevaardigden te kiezen voor de nationale raad -de grootste kamer van het parlement- en 45 vertegenwoordigers uit de kantons voor de Senaat. Volgens recente peilingen kan de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) weer afgetekend de sterkste politieke macht worden en in de nationale raad met een lichte groei op ongeveer 28 procent van de stemmen uitkomen. Ook de de rechtsliberale FDP mag op stemmenwinst rekenen.Ook al is Zwitserland niet echt een bestemming voor de duizenden vluchtelingen elke dag in Europa, toch heerst er onder de bevolking een zeker gevoel van onbehagen over de stijgende immigratie van de afgelopen jaren. In de Zwitserse media was er daarom sprake van een te verwachten politieke ruk naar rechts. Volgens analisten zou er een lichte machtsverschuiving komen van centrumlinks naar centrumrechts. De sociaaldemocratische Partij van Zwitserland (SP) wordt daarbij opnieuw de op een na sterkste politieke kracht. Ze staat voor een nauwere samenwerking met de EU en een gematigde hervorming van het asielbeleid. De deels rechtspopulistische SVP heeft benadrukt dat ze de instroom van buitenlanders in Zwitserland wil beperken, misbruiken in het asielbeleid uit de weg wil ruimen en een "aansluiting" van het Alpenland bij de EU wil verhinderen. Eerste resultaten uit de kleinere van de 26 kantons worden in de namiddag verwacht, een volledige uitslag pas na middernacht. (Belga/BO)