De Zwitsers kunnen zich in een referendum uitspreken over het 'initiatief tegen massa-immigratie.' Het gaat dan vooral over de immigratie van EU-onderdanen. Het belooft een spannende strijd te worden: het "ja"-kamp won volgens de laatste peilingen terrein.

Het referendum is een initiatief van de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). Die wil Zwitsers voorrang geven op de arbeidsmarkt. De regering en de meeste politieke partijen zijn tegen een rem op de immigratie.

Enkele dagen geleden riepen ook twaalf werkgeversorganisaties op om "nee" te stemmen. Zij waarschuwen dat een "ja" de bilaterale relaties tussen Zwitserland en de Europese Unie in gevaar kan brengen. Een inperking van het vrij personenverkeer zou de Unie ertoe kunnen brengen andere akkoorden op te zeggen, luidt het.

Nationale soevereiniteit

Vanuit de Europese Unie is al bevestigd dat als er een einde komt aan het vrij verkeer van personen, dat ook het einde betekent van alle andere verdragen die tussen de EU en Zwitserland werden afgesloten. Het gaat om een kwestie van nationale soevereiniteit, repliceren de voorstanders van een inperking. Zij vinden dat Zwitserland niet moet buigen voor het "Europese dictaat".

Als het "ja"-kamp het haalt, zal Zwitserland opnieuw met contingenten en quota's gaan werken, zoals dat gebeurde voor de akkoorden met de EU. Dat betekent een hoop administratief werk.

Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar wordt er wel door omringd. Na bilaterale akkoorden werd vanaf 2002 het vrij verkeer van personen geleidelijk ingevoerd. Bij de invoering werd gezegd dat er maximaal 8.000 immigranten zouden zijn per jaar, maar de goede economische gezondheid van Zwitserland heeft geleid tot circa 80.000 nieuwe inwoners per jaar. In totaal zijn 1,88 miljoen van de bijna 8 miljoen inwoners van Zwitserland afkomstig uit het buitenland, of 23,5 procent. Italianen vormen met ongeveer 16 procent de grootste groep van buitenlanders, gevolgd door de Duitsers (bijna 15 procent). (Belga/AVE)

De Zwitsers kunnen zich in een referendum uitspreken over het 'initiatief tegen massa-immigratie.' Het gaat dan vooral over de immigratie van EU-onderdanen. Het belooft een spannende strijd te worden: het "ja"-kamp won volgens de laatste peilingen terrein.Het referendum is een initiatief van de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). Die wil Zwitsers voorrang geven op de arbeidsmarkt. De regering en de meeste politieke partijen zijn tegen een rem op de immigratie. Enkele dagen geleden riepen ook twaalf werkgeversorganisaties op om "nee" te stemmen. Zij waarschuwen dat een "ja" de bilaterale relaties tussen Zwitserland en de Europese Unie in gevaar kan brengen. Een inperking van het vrij personenverkeer zou de Unie ertoe kunnen brengen andere akkoorden op te zeggen, luidt het. Nationale soevereiniteit Vanuit de Europese Unie is al bevestigd dat als er een einde komt aan het vrij verkeer van personen, dat ook het einde betekent van alle andere verdragen die tussen de EU en Zwitserland werden afgesloten. Het gaat om een kwestie van nationale soevereiniteit, repliceren de voorstanders van een inperking. Zij vinden dat Zwitserland niet moet buigen voor het "Europese dictaat". Als het "ja"-kamp het haalt, zal Zwitserland opnieuw met contingenten en quota's gaan werken, zoals dat gebeurde voor de akkoorden met de EU. Dat betekent een hoop administratief werk. Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar wordt er wel door omringd. Na bilaterale akkoorden werd vanaf 2002 het vrij verkeer van personen geleidelijk ingevoerd. Bij de invoering werd gezegd dat er maximaal 8.000 immigranten zouden zijn per jaar, maar de goede economische gezondheid van Zwitserland heeft geleid tot circa 80.000 nieuwe inwoners per jaar. In totaal zijn 1,88 miljoen van de bijna 8 miljoen inwoners van Zwitserland afkomstig uit het buitenland, of 23,5 procent. Italianen vormen met ongeveer 16 procent de grootste groep van buitenlanders, gevolgd door de Duitsers (bijna 15 procent). (Belga/AVE)