De 21-jarige dader werd door de politie overmeesterd en overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van schotwonden.

Zweedse media melden, onder meer op basis van informatie van de anti-racistische organisatie Expo, dat de dader een "sympathisant van extreemrechts" was en dat hij deze school uitkoos omdat die vooral door migrantenjongeren wordt gefrequenteerd. De 21-jarige was, volgens die onbevestigde berichten, gefascineerd door oorlogsfilms, de romans van Stephen King, Adolf Hitler en het nazisme. Hij haatte migranten en "de islam" en was, nog altijd volgens Expo, een aanhanger van de Democraten van Zweden, een extreemrechtse partij. De politie, daarentegen, liet weten dat er over de motieven van de dader nog niets met zekerheid bekend is.

Gemaskerd, met een helm, in zwarte kledij en met een zwaard en wellicht ook een dolk of "verschillende messen" bewapend, was de dader de school in Trollhättan binnengestapt, getuigden scholieren op televisie.

Dat kon probleemloos omdat de cafetaria en de bibliotheek van de school algemeen toegankelijk zijn voor het publiek.

Omdat het zo kort voor Halloween gebeurde, dachten leerlingen aanvankelijk dat het om een grap ging, aldus de televisie. "Enkele schooljongens wilden een foto van hem maken en zijn zwaard aanraken".

'Zwarte dag'

Dat gebeurde ook, maar kort na de fotosessie begon de gemaskerde man met zijn zwaard en/of messen uit te halen. Twee leraars en twee leerlingen werden het ergst geraakt, twee overleden en twee zijn nog in levensgevaar.

De dader is volgens de politie afkomstig uit Trollhättan.

De Zweedse premier Stefan Löfven sprak na de aanval van een "zwarte dag voor Zweden". Het is het dodelijkst incident in een Zweedse school sinds 1961.

Rond 400 kinderen en jongeren van de basisschool en het lagere middelbaar volgen les aan de school. Er was al eerder discussie over de openheid van de school, waarbij de enen de veiligheid in vraag stelden, terwijl anderen de open school juist zagen als een mogelijkheid om de buurt bij de school te betrekken.

(Belga/RR)

De 21-jarige dader werd door de politie overmeesterd en overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van schotwonden. Zweedse media melden, onder meer op basis van informatie van de anti-racistische organisatie Expo, dat de dader een "sympathisant van extreemrechts" was en dat hij deze school uitkoos omdat die vooral door migrantenjongeren wordt gefrequenteerd. De 21-jarige was, volgens die onbevestigde berichten, gefascineerd door oorlogsfilms, de romans van Stephen King, Adolf Hitler en het nazisme. Hij haatte migranten en "de islam" en was, nog altijd volgens Expo, een aanhanger van de Democraten van Zweden, een extreemrechtse partij. De politie, daarentegen, liet weten dat er over de motieven van de dader nog niets met zekerheid bekend is.Gemaskerd, met een helm, in zwarte kledij en met een zwaard en wellicht ook een dolk of "verschillende messen" bewapend, was de dader de school in Trollhättan binnengestapt, getuigden scholieren op televisie.Dat kon probleemloos omdat de cafetaria en de bibliotheek van de school algemeen toegankelijk zijn voor het publiek.Omdat het zo kort voor Halloween gebeurde, dachten leerlingen aanvankelijk dat het om een grap ging, aldus de televisie. "Enkele schooljongens wilden een foto van hem maken en zijn zwaard aanraken". Dat gebeurde ook, maar kort na de fotosessie begon de gemaskerde man met zijn zwaard en/of messen uit te halen. Twee leraars en twee leerlingen werden het ergst geraakt, twee overleden en twee zijn nog in levensgevaar.De dader is volgens de politie afkomstig uit Trollhättan. De Zweedse premier Stefan Löfven sprak na de aanval van een "zwarte dag voor Zweden". Het is het dodelijkst incident in een Zweedse school sinds 1961.Rond 400 kinderen en jongeren van de basisschool en het lagere middelbaar volgen les aan de school. Er was al eerder discussie over de openheid van de school, waarbij de enen de veiligheid in vraag stelden, terwijl anderen de open school juist zagen als een mogelijkheid om de buurt bij de school te betrekken.(Belga/RR)